• Informacje na temat:

    cebulowa na białym winie

Przepisy na temat: cebulowa na białym winie
  • Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

    .... Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.   Aromatyczne, sycące zupy często pojawiają się we wspomnieniach kuchni, jaką przygotowywały nasze(...) smaków! Aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, chrupiących grzanek i sera, to prosty sposób na przepyszny lunch czy rozgrzewający obiad po całym dniu spędzonym w pracy. Dzięki Prostym...

  • W kuchni francuskiej zakochałam się kiedyś właśnie za sprawą tej zupy. Dla mnie jest absolutnym numerem jeden wśród zup francuskich a u nas w domu wygrywa z nią tylko tradycyjny rosół i grzybowa na bazie leśnych grzybków. Wracając do kuchni francuskiej, dzisiaj proponuję zupę cebulową na białym winie, z chrupiącymi grzankami. Prosta, aromatyczna, sycąca.

  • Smaczne i aromatyczne danie na obiad dla dorosłych.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Cebulowa na białym winie Sposób przygotowania Wszystkie cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć cebule, mieszając smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela oraz pieprzu oraz 1 łyżkę tymianku. Duś na małym płomieniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj miód. Podgrzewaj...

  • Sos nadaje się do drobiu, ryb i do polania np.szparagów. Przepis pochodzi z paczki suszonego estragonu:) Wyśmienity!

  • Risotto nie jest pracochłonnym daniem, ale wymaga nieco cierpliwości - bulion dolewamy chochelka po chochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję.

  • Uwielbiamy smaki jesieni. Zupa cebulowa jest jedną z tych, które nigdy nam się nie znudzą. Prosta i szybka w przygotowaniu, ze świetnymi grzankami...można też ją zmiksować...ale czasami warto opuścić ten temat i zjeść coś, co czuć pod zębami ;)

  • Bardzo owocowy, prosty a zarazem wykwintny, najlepszy lekko zmrożony

  • Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w białym winie :) Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku! Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :) Jak przygotować kurczaka w białym winie - sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :)

Artykuły na temat: cebulowa na białym winie
  • Zupa cebulowa na trzy sposoby

    Kiedyś zupa biedoty, dziś - wykwintne danie. Szczególnie popularna w kuchni francuskiej zupa cebulowa święci triumfy zwłaszcza zimą. Doskonale syci i rozgrzewa.

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Na rozgrzewkę

    ...z zalewy, pomidory rozgnieć. Pod koniec gotowania dodaj pomidory wraz z zalewą oraz fasolę. Przypraw. Zupę gulaszową podawaj ze świeżym białym pieczywem. Czas przygotowania: 55 minut 130 kcal/1 porcja Zupa cebulowa pod pierzynką Składniki (4 porcje): - 80 dag cebuli - łyżka masła - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 2 ząbki czosnku - opakowanie ciasta francuskiego - 3/4 litra bulionu - łyżeczka...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    ..., czosnek i mnóstwo majeranku. W środku duże kawałki mięsa z podgardlem w roli głównej, całość zaparzona i podana z sosem cebulowym na białym winie. Śniadanie wielkanocne zawsze było przygotowane idealnie...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Otulone ciastem

    Zupa cebulowa Składniki na 4 porcje: 5 dużych cebul, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki brązowego cukru, 5 łyżek masła, 3 łyżki oleju, 150 ml wytrawnego białego wina, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki(...), od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka. Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Sycące zupy

    ..., tłuszcz do blachy. Szalotki obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim szalotki. Oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zalać białym winem i warzywnym bulionem. Doprowadzić...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...