• Informacje na temat:

    cebula z octu

Przepisy na temat: cebula z octu
  • Tajemniczy składnik zup - ocet

    Składniki: pęk botwiny 1 żeberko 1 łyżeczka octu ziołowego, np. marki Kuhne ząbek czosnku pęk świeżego kopru i pietruszki 1 mała cebula śmietana 18% przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie(...) decyduje o tym, że danie smakuje wyjątkowo. Oprócz standardowego octu jabłkowego, na rynku można spotkać wiele różnych aromatów m.in. ocet mirabelkowy, ocet z orzechów włoskich czy ocet ziołowy marki...

  • Marynowana cebula

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek - najlepiej małych) 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10-proc. 1 szklanka cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz...

  • Będąc ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach.

  • Bajgiel z makiem, pstrągiem i cebulą

    Sposób przygotowania 1. W rondelku wymieszaj sól, cukier, ocet i wodę, a następnie zagotuj. Dodaj pokrojoną cebule i odstaw na 15 minut. Piklowana cebula...

  • Smaczna i delikatna cebula do sałatek na zimę.

  • Małe cebulki można także zamknąć w słoiki.

  • Konfitura z cebuli i złotych owoców

    Suszone owoce doskonale nadają się do letnich przetworów, które na długo pozwolą nam zachować lato w słoiku.

  • Sos z suszonej żurawiny, czerwonej cebuli i octu cherry

Artykuły na temat: cebula z octu
  • Ocet i cebula na zmiany skórne

    ...​Połącz pół szklanki octu (spirytusowego lub jabłkowego) z sokiem z cebuli, a otrzymasz miksturę na wiele dolegliwości.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Cebula – wykorzystaj cudowne właściwości

    ..., wymieszaj z łyżką octu jabłkowego i codziennie przez miesiąc smaruj przebarwienia. Jedz regularnie Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.    Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL). Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Ogórki w occie

    Ogórki powinny być świeże, twarde i jędrne. Najlepiej proste, bo łatwiej ułożysz je w słoikach

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Cebula w roli głównej

    Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatek. Ale cebula może też być głównym składnikiem wielu potraw.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Zimowa sałatka, skarmelizowane pieczone cebule, orzechy włoskie i dressing barolo

    Zasmakowanie w różnych gorzkich sałatach to ważna część edukacji kulinarnej i odkrywania nowych wymiarów smaku. Zamiast unikać goryczy, w tym daniu zestawiamy ją ze słodkimi cebulkami, kwaśnym octem i chrupiącymi orzechami.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

Zdjęcia na temat: cebula z octu