• Informacje na temat:

    cebula marynowana

Przepisy na temat: cebula marynowana
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Marynowana cebula

  • Smaczna i delikatna cebula do sałatek na zimę.

  • ​Marynowane jajka w ziołowej zalewie

    Składniki: 1 cebula 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 1 liść laurowy 5 jaj Po gałązce rozmarynu, tymianku i majeranku Przygotowanie: Cebulę przekroić na pół. Pół litra wody zagotować z łyżeczką soli. Dodać cebulę, kminek i liść laurowy. Dodać jajka i gotować 10 minut. Jajka obrać. Jajka i zioła umieścić w słoiku. 300 ml wody zagotować z 1 łyżeczką soli. Zalać jajka, zakręcić...

  • Wspaniała do grillowanych mięs !

  • Marynowana karkówka

    Składniki: - 1,5 kg karkówki z kością, - 1 cebula, - 4 gałązki rozmarynu, - ząbek czosnku, - 10 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki oliwy, - 4 łyżki soku z cytryny, - 250 ml bulionu, - 1 l białego wytrawnego wina, - zioła prowansalskie, - 15 dag szalotki, - 40 dag cukinii, - 50 dag mrożonej mini-marchewki Przygotowanie: 1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki...

  • Małe cebulki można także zamknąć w słoiki.

  • 2 kg filetów z karpia, 0,1 l octu winnego lub jabłkowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 500g cebuli, 3 liście bobkowe, sól, olej do smażenia.

  • Marynowana papryka jest idealna jako dodatek do kanapek i do dań obiadowych.

Artykuły na temat: cebula marynowana
  • Buraki marynowane

    Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Cebula – wykorzystaj cudowne właściwości

    ..., wymieszaj z łyżką octu jabłkowego i codziennie przez miesiąc smaruj przebarwienia. Jedz regularnie Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.    Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL). Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Cukinia marynowana

    Cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na sicie i posyp solą. Cebulę pokrój w plasterki i umieść w misce z zimną wodą. Czosnek pokrój w plasterki....

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    .... Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...

  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    ...smaczną bazą lub dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Doskonale smakują duszone na maśle lub w śmietanie oraz zapiekane pod beszamelem. Kolor ma znaczenie Biała cebula, zwana też cukrową, to odmiana popularna latem. Jest delikatna, chrupiąca i słodkawa w smaku. Idealna do sałatek i surówek. Żółta cebula jest najpopularniejsza, dostępna przez cały rok (dobrze znosi przechowywanie) i najbardziej...

  • Cebula cieszy się złą opinią. Kojarzy nam się głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Co więcej, wiele osób uznaje, że jest to warzywo, które bardziej może nam zaszkodzić niż pomóc. Jak jest naprawdę? Zdziwicie się! Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu,...

Wideo na temat: cebula marynowana
  • Kuchnia Piotra Kucharskiego - śledź w trzech odsłonach

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował śledzia w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażonego z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym.

  • Kuchnia meksykańska. Guacamole, taco z kurczakiem, quesadillas

    Restauratorka Agnieszka Kręglicka i kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali w "Dzień Dobry TVN" dania kuchni meksykańskiej. Zdradzili przepisy na salsy: mexicana, ranchera, verde oraz smażoną fasolę, czerwoną cebulę marynowaną, guacamole, taco z kurczakiem, z paskami papryki i grzybów, a także quesadillas.