• Informacje na temat:

    carbonara z boczkiem i oliwkami

Przepisy na temat: carbonara z boczkiem i oliwkami
  • Włoskie smakołyki

    .... C. Spaghetti alla carbonara Sposób przygotowania Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Jajka sparz wrzątkiem, wbij do głębokiego talerza. Roztrzep widelcem, posól. Na patelnię wrzuć pokrojony(...) pieprzu i sól do smaku, duś 10 min. Połącz z bakłażanami i oliwkami. Dodaj łyżkę kaparów, posyp uprażonymi orzeszkami. 

  • Pyszne, sycące danie, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ...smaku pesto bazyliowego, możesz użyć pesto sycylijskiego, robionego m.in. z pomidorów suszonych w słońcu. Makaron z takim pesto przed podaniem posyp czarnymi oliwkami lub kaparami. Nadziewane(...), posyp parmezanem i zapiecz w 180 st.C. Spaghetti carbonara Składniki: 50 dag makaronu spaghetti,15 dag wędzonego boczku, 3 żółtka, szkl. śmietany kremówki, ząbek czosnku, tarty parmezan lub inny...

  • Szybkie obiady z różnych stron świata

    .... 5 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Podawać. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal Spaghetti Carbonara Składniki na 4 porcje: - 400 g spaghetti, - sól, - 100

  • Dzisiaj coś po włosku. Danie z makaronu, które robi się w 15 minut, dlatego bardzo je lubimy. Poza tym jest bardzo smaczne i proste, więc gdy nie mamy czasu a chcemy szybko zrobić kolację jest idealne.

  • Pyszny, oryginalny przepis.

  • Sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis.

  • Przygotowanie tego makaronu wraz z sosem trwa dosłownie chwilę. Jest to idealny pomysł na posiłek kiedy nie mamy dużo czasu.

  • szybkie, smaczne, tanie

Artykuły na temat: carbonara z boczkiem i oliwkami
  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...śmietany. Trudno przypuszczać, żeby dodawano ją do sosu, jeśli była towarem deficytowym. Carbonara była przepisem powstałym na potrzeby biedoty - do szczęścia wystarczał kawałek starego sera, który możesz...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Lista przebojów

    ...prześcigają się w pomysłach na odświeżenie wizerunku tej zapiekanki - na przykład Jamie Oliver proponuje wersję z dynią piżmową i kozim serem. Spaghetti alla carbonara, alla puttanesca, all'amatriciana(...) powstały znane na całym świecie kreacje kulinarne, takie jak spaghetti carbonara (czyli według przepisu węglarza), all'Amatriciana (według przepisu Amatrice), alla puttanesca (czyli według przepisu...

  • Była znana już w czasach biblijnych. Od tamtego czasu jej gałązka jest dla nas symbolem pokoju i pojednania. Oliwka nie bez powodu była i jest tak ważna - jej właściwości zupełnie nie pasują do niepozornego wyglądu. Jakie skarby kryją w sobie oliwki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Uprawa drzewek oliwnych sięga 5-6 tys. lat wstecz. Najliczniejsze dowody na to znaleziono w Syrii, Palestynie i na Krecie. Dziś na gaje oliwne można się natknąć we Włoszech, Grecji czy Francji. Największym producentem oliwek...

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...