• Informacje na temat:

    cale zielone pomidory

Przepisy na temat: cale zielone pomidory
  • Składniki: 3 - 4 średniej wielkości pomidory, mozzarella, puszka tuńczyka w sosie własnym, oliwki(kolor zależy od tego, jakie lubisz, ja daję zielone) - 1\2 słoiczka, czosnek - 3,4 ząbki, kapary (cały słoiczek), makaron rurki, bazylia.

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Sałatka śródziemnomorska - przysłała Agnieszka

    Sałata zielona, 3 średnie pomidory, ogórek zielony, 1 papryka surowa, 1 cebula, 1/3 słoika zielonych oliwek, 3-4 plastry sera feta, ząbek czosnku (można dużo więcej), oliwa z oliwek, cytryna, bazylia i oregano (lub mieszanka ziół kuchni włoskiej).

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    W dniu Św. Patryka miliony ludzi na świecie, a szczególnie w Irlandii szaleją na punkcie koloru zielonego - w tonacji ubrań dominuje zielony, w pubach podawane jest zielone piwo, a w niektórych miastach nawet rzeki farbowane są na zielono.

  • oryginalny smak...

  • Cannelloni z kurczakiem i salsą verde

    Ma setki form, kolorów i rodzajów oraz jest bazą wielu dań – tych popularnych na całym świecie, jak i lokalnych, w których łączy się z regionalnymi przysmakami. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Makaron, bo o nim mowa, ma nawet swoje święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych...

  • W zimie jak znalazł.

  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    PAP Life: Sezon na szparagi w pełni. Jakie są pana propozycje na podanie tego warzywa? Łukasz Dziemianowicz: Najpopularniejsze są te w prostej wersji, czyli zielone szparagi z ziemniakami(...) umiejętności kucharskich. Dobrą pozycją, dość nietypową, są też zielone szparagi z dorszem ceviche, salsą z pomidorów, kolendry i szalotki. Białe szparagi wystarczy podać z bułką i z masłem klarowanym...

Artykuły na temat: cale zielone pomidory
  • Żółte pomidory

    .... Żółta salsa  Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dołóż do nich tak samo pokrojoną czerwoną cebulę, czosnek, zielone chili, listki bazylii i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczek i podawaj z grzankami(...) delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak. Zawierają mniej likopenu, substancji o silnych właściwościach antynowotworowych, za to świetnie regulują przemianę materii i działają uspokajająco. Pomidory te są...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Starsi Panowie - w sercu ciągle maj

    ..., komponowałem dla teatrów, lecz nie miałem zielonego pojęcia o pisaniu partytury. Zacząłem więc się uczyć, kupiłem nawet podręczniki z harmonii i kontrapunktu"... Przybora miał nosa: Wasowski rozwinął się(...) "Tango kat", a Zofia Kucówna - zalotnie wzdychając: "Kaziu, zakochaj się!". Genialny był też Wiesław Michnikowski, który wyśpiewał "Adio pomidory", "Jeżeli kochać, to nie indywidualnie" i "Wesołe jest...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Codzienny Tuzin doktora Gregera

    ...​Nieprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego - czy to nie mówi samo za siebie? Ale może niektóre produkty spod zielonego sygnału są lepsze od innych? Na przykład mógłbyś prawdopodobnie przeżyć sporo czasu, nie żywiąc się niczym poza ziemniakami. Byłaby to z definicji dieta oparta wyłącznie na nieprzetworzonych produktach roślinnych - a jednak nie bardzo zdrowa. Nie wszystkie rośliny są sobie...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Gotowa, by być bardziej fit? Podejmij wyzwanie i zamień jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżyc

    ...witaminy C niż ogórek? Zielone listki pokrywają też dobroczynne przeciwutleniacze, dzięki którym skóra wygląda młodo i promiennie. Sałata lubi towarzystwo Każdy, kto dba o linię, wie, że...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...