• Informacje na temat:

    całe udka pieczone

Przepisy na temat: całe udka pieczone
  • Udka pieczone

    Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku.

  • można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

  • Udka z ziołami

    Składniki: ●2 duże udka z kurczaka ●duża szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, papryki słodkiej oraz ostrej ●1/2 łyżki pietruszki suszonej ●łyżka majeranku ●1/2 łyżki oleju ●1/3 szklanki chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść i osusz. Do miseczki wsyp przyprawy, majeranek rozetrzyj i dosyp do reszty przypraw. Wymieszaj z 1/2 łyżki oleju. Natrzyj udka...

  • Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.

  • Musztardowa uczta

    Sposób przygotowania 1. Kawałki kurczaka umyj i osusz. Udka przekrój na dwie części. Majonez wymieszaj z musztardami, papryką, chili, przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kurczaka posmaruj z każdej strony marynatą i odstaw w zimne miejsce na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.  2. Cytrynę pokrój na ósemki. Mięso skrop sokiem z jednej...

  • Prosto i smacznie - jak zawsze u mnie na profilu prosty obiadek:)

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

  • Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania Wątróbki oczyszczamy z błonek i żyłek i zalewamy mlekiem. Udka z kurczaka i kaczki oraz surowy boczek zalewamy wodą, dodajemy listki...

  • Najzwyklejsze, ale zarazem bardzo smaczne udka przygotowane w piekarniku. Polecam!

Artykuły na temat: całe udka pieczone
  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Obiad dobrze przemyślany

    Czysta zupa z twarogowymi kluseczkami, pieczona pierś indyka i małe przekąski. Po takim lekkim obiedzie powinno jeszcze zostać miejsce na deser.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • 10 najbardziej irytujących męskich zachowań

    ...krwi. Mapy całego świata wgrane na twardy dysk w jego głowie od zawsze. No czasem może zajrzy do telefonu czy posłucha miłej pani, która w aucie podpowiada mu, którędy będzie szybciej i taniej, bo bez(...) wyrzuciłaś tę koszulę? Była jeszcze dobra! Kupuje rzadko, ale jak już kupi, to jakby żonę wybrał: raz na całe życie. A przynajmniej na dekadę. No bo przecież kiedy właściwie zużywa się skarpetka...

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...

  • Dobre, bo polskie

    Pyszne i sycące dania naszej tradycyjnej kuchni. Niepowtarzalne smaki i aromaty, które pamiętamy z dzieciństwa.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Niebo w gębie

    ..., tymianek, cukier, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść, osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzyj nimi udka kaczki. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 3 godziny. Jeśli masz świeże udka, obłóż je przyprawami, owiń folią i włóż do zamrażarki na 2 dni. 2. Po tym czasie rozmrażaj kaczkę powoli...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...