• Informacje na temat:

    cale pomidory w solance

Przepisy na temat: cale pomidory w solance
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...5-10 proc. mieszanki lub tylko z mleka owczego, dodając enzymów pochodzących z owczego żołądka. Gotowy ser "dojrzewa" ok. 2 miesiące w solance w miejscu o temp. 1-2 st. C. Dzięki temu staje się...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Jest to przepis od mojej tesciowaj

  • Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować...

  • Pieczywo niosące zapach minionych lat.

  • Przepis wart wypróbowania: "Solanka"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"

  • Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.

  • Przepis widziałem na blogu - Codzienna kuchnia niecodzienna, zainspirował mnie, postanowiłem go zrobić i okazało się, że było warto.

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

Artykuły na temat: cale pomidory w solance
  • Jak wzmocnić paznokcie?

    By się nie łamały Kuracje, kąpiel i maseczkę, stosuj wieczorem. Dzięki temu ich cenne składniki będą wnikały w paznokcie całą noc.  Kąpiel z solą - do kąpieli wybierz sól morską lub himalajską. Do miseczki wlej ciepłą wodę i dodaj jedną łyżkę soli. Poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj. Zanurz palce w solance i trzymaj 10 minut. Wyjmij, osusz palce ręcznikiem papierowym i nałóż na dłonie krem...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Cztery powody, dla których warto jeść płotki

    ...tuszki 3-4 godz. w zimnej solance, w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków. Przepisy pełne smaku Płotki marynowane Oczyszczone ryby oprósz solą i pieprzem, odstaw na 1/2 godz. Obtocz(...). Podawaj z pieczywem. Uwaga! Jeśli zapasteryzujesz słoiki (ok. 15 min), możesz je przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Płotki na słodko Ryby spraw, umyj. Marchew i cebule pokrój w kostkę. Pomidory...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...soku z cytryny i oleju. Polej rybę, zostaw na 30 min i piecz 30-35 min w temp. 180 st. Marynowana: Świeżą makrelę (2 tuszki) mocz 12 godz. w solance (1 i 1/4 szkl. wody na 3 łyżki soli). Zagotuj...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Dary prosto z natury

    ...siarczkowej mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Minerał ten koi skórę, zmiękcza ją i sprawia, że staje się bardziej sprężysta. By skorzystać z kąpieli w solance siarkowej, wybierz się do jednego...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...potrzebne będą: 3-4 pomidory, 1 duży ogórek, 2 papryki, kawałek sera solankowego np. feta oraz oliwa. Warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Polej oliwą, wymieszaj. Wierzch posyp pokruszonym lub startym na(...) i pokrój na równe, duże kawałki. Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, obie mielone papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...