• Informacje na temat:

    cale pomidory w sloikach

Przepisy na temat: cale pomidory w sloikach
  • Pomidory marynowane z papryką

    Składniki na 3-4 słoiki: - 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól, - pieprz, - cukier do smaku Przygotowanie: 1. Całe, niewielkie pomidory umyj i ułóż w czystych słojach. Papryczki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Obierz marchewkę, opłucz, pokrój wzdłuż na...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Egzotyczne warzywo: Karczoch

    Karczochy zaraz po pomidorach są drugim ulubionym warzywem kuchni włoskiej. U nas są mało znane, choć już łatwo je kupić.

  • Majonez jest bardzo smaczny i swojski.

  • Sałatka śródziemnomorska - przysłała Agnieszka

    Sałata zielona, 3 średnie pomidory, ogórek zielony, 1 papryka surowa, 1 cebula, 1/3 słoika zielonych oliwek, 3-4 plastry sera feta, ząbek czosnku (można dużo więcej), oliwa z oliwek, cytryna, bazylia i oregano (lub mieszanka ziół kuchni włoskiej).

  • Pyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań

  • Kolacje z pięciu stron świata

    .... Pomidory pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę potargać na małe kawałki. Tuńczyka osączyć. Z ziół oberwać listki. Ocet zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem(...) listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skrop octem. Polej oliwą i 3-4 łyżkami zalewy z pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. Posyp oliwkami. Dobrze ochłodź przed podaniem. Panna...

  • Pyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!!

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., tłuszcz zlać, podroby ułożyć wokół gęsi. Stopniowo dolewać 0,5 l wody. Pozostała cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory poprzekrawać, bazylię pokroić w paseczki. Na oliwie przesmażyć czosnek i cebulę, dodać pomidory. Dusić 5 minut pod przykryciem. Gnocchi wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Gnocchi i bazylię wmieszać do pomidorów. 10 minut przed końcem pieczenia...

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

Artykuły na temat: cale pomidory w sloikach
  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże(...) zmniejszają ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy. Są nawet hipotezy, że zmniejszają istniejące guzy. Natomiast panowie regularnie jadający pomidory i ich przetwory o 34 proc. rzadziej chorują na raka prostaty...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • " Wszystko Czerwone " - zwlaszcza pomidory

    Juz teraz rozumiem czemu V nalegal na czerwone kafelki w kuchni. Podejrzewalam a teraz mam pewnosc. Pomidory sa czerwone, sok z pomidorow tez, to tak na...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag(...). Pomidory i papryczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz z łupin i przekrój na pół lub pokrój w cienkie talarki. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, papryczkę...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Cztery powody, dla których warto jeść płotki

    .... Podawaj z pieczywem. Uwaga! Jeśli zapasteryzujesz słoiki (ok. 15 min), możesz je przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Płotki na słodko Ryby spraw, umyj. Marchew i cebule pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój. Marchew i cebulę zalej 1/2 szkl. wody. Dodaj 2-3 łyżki oleju, duś ok. 5 min. Dodaj pomidory, rodzynki, orzechy i przyprawy do smaku. Gotuj ok. 15 min. Włóż ryby do sosu...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Księga smaków: Kapary

    ...i 2 ząbki czosnku. Podsmażaj chwilę, mieszając. Dodaj bakłażan i duś 5 minut. W osobnym garnku podduś pomidory i przetrzyj je przez sito. Dodaj do warzyw na patelni i duś wszystko razem 10 minut. Potem...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...