• Informacje na temat:

    cale pomidory w sloikach

Przepisy na temat: cale pomidory w sloikach
  • Pomidory marynowane z papryką

    Składniki na 3-4 słoiki: - 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól, - pieprz, - cukier do smaku Przygotowanie: 1. Całe, niewielkie pomidory umyj i ułóż w czystych słojach. Papryczki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Obierz marchewkę, opłucz, pokrój wzdłuż na...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Sałatka śródziemnomorska - przysłała Agnieszka

    Sałata zielona, 3 średnie pomidory, ogórek zielony, 1 papryka surowa, 1 cebula, 1/3 słoika zielonych oliwek, 3-4 plastry sera feta, ząbek czosnku (można dużo więcej), oliwa z oliwek, cytryna, bazylia i oregano (lub mieszanka ziół kuchni włoskiej).

  • Pyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań

  • Kolacje z pięciu stron świata

    .... Pomidory pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę potargać na małe kawałki. Tuńczyka osączyć. Z ziół oberwać listki. Ocet zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem(...) listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skrop octem. Polej oliwą i 3-4 łyżkami zalewy z pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. Posyp oliwkami. Dobrze ochłodź przed podaniem. Panna...

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., tłuszcz zlać, podroby ułożyć wokół gęsi. Stopniowo dolewać 0,5 l wody. Pozostała cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory poprzekrawać, bazylię pokroić w paseczki. Na oliwie przesmażyć czosnek i cebulę, dodać pomidory. Dusić 5 minut pod przykryciem. Gnocchi wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Gnocchi i bazylię wmieszać do pomidorów. 10 minut przed końcem pieczenia...

  • Pyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!!

  • Suszone pomidory zyskują nowych walorów smakowych i odżywczych. W tym roku stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić je sama, bo cena ich niestety jest jeszcze w Polsce bardzo duża.

  • Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :)

Artykuły na temat: cale pomidory w sloikach
  • " Wszystko Czerwone " - zwlaszcza pomidory

    Juz teraz rozumiem czemu V nalegal na czerwone kafelki w kuchni. Podejrzewalam a teraz mam pewnosc. Pomidory sa czerwone, sok z pomidorow tez, to tak na...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag(...). Pomidory i papryczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz z łupin i przekrój na pół lub pokrój w cienkie talarki. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, papryczkę...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Księga smaków: Kapary

    ...i 2 ząbki czosnku. Podsmażaj chwilę, mieszając. Dodaj bakłażan i duś 5 minut. W osobnym garnku podduś pomidory i przetrzyj je przez sito. Dodaj do warzyw na patelni i duś wszystko razem 10 minut. Potem...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Patison na talerzu

    ..., 4 średnie pomidory, 3 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, ząbek czosnku, sól, pieprz, listki oregano do dekoracji. Patisony umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Młode warzywa mają delikatną skórkę, więc nie trzeba jej usuwać. U starszych skórka może być nieco grubsza i wtedy należy ją usunąć. Pomidory...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Jedz to, co daje supermoc!

    Czyli te produkty, które zawierają cenne dla zdrowia składniki. Przedstawiamy naszą listę (kolejność nie ma znaczenia) i propozycje, jak z niej korzystać, aby posiłki nie traciły tego, co dla nas równie ważne - smaku.

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne jest, kto przywiózł...