• Informacje na temat:

    całe pomidory w słoiczku

Przepisy na temat: całe pomidory w słoiczku
  • Aromatyczne kuleczki

    .... Syrop klonowy możesz zastąpić niepełną łyżeczką miodu. Sok wymieszaj z olejem. Sos trzymaj w słoiczku, w lodówce, nawet przez 2-3 dni. 3. Odcedź ceciorkę i wymieszaj z 2/3 ilości sosu. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Blaszkę wyłóż pergaminem wysyp cieciorkę. Piecz 8-10 minut.  4. Pomidory osącz z zalewy i pokrój na paseczki. Cebulę obierz i posiekaj. Cieciorkę wyjmij z piekarnika i przesyp do miski...

  • Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

  • Sycylijski zapiekaniec Bivona - Ewka

    Składniki: - 500 g. piersi z kurczaka lub indyka, - 200 g. sera gouda, - 4 duże ziemniaki, - 4 średnie cebule, - 3 duże pomidory, - 2 papryki zielone, - 1 cukinia, - 1 duży ząbek czosnku, - mały słoiczek koncentratu pomidorowego, - ketchup, - oliwki zielone w małym słoiczku (lub świeże), - olej, Przyprawy: - sól, - pieprz, - curry, - bazylia, - oregano, - majeranek...

  • Zimą będzie jak znalazł po dodaniu mięsa na szybki obiad bądź ciepłą kolację jako dodatek do makaronu czy tez ryżu...

  • Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki całe w ziołach"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki mielone całe w ziołach"

  • Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna do porannych kanapek.

  • Szybki i jakże zimowo-świateczny deser idealny na wyjścia w zimowy plener!

  • Pasteryzowany boczek wieprzowy, bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Idealny do kanapek. Po prostu, jest pyszny. Polecam.

  • Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Po prostu, jest pyszny. Polecam.

Artykuły na temat: całe pomidory w słoiczku
  • Cała prawda o dobrym gotowaniu dla dziecka

    ...i hodowli ekologicznych. Poza tym jest ona przygotowywana w wyspecjalizowanych zakładach, aby zachować najwyższy poziom higieny. Przechodzi też surową kontrolę sanitarną. Posiłek w słoiczku musi też zawierać(...)). Oliwą czy olejem, np. rzepakowym skrapiaj też pomidory, sałatę i paprykę;  jeśli ugotujesz szpinak, szczawiową czy botwinkę, pamiętaj, by do potrawy dodać mleko lub śmietanę. Dzięki temu znajdujący...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Patison na talerzu

    ...dużego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć - osól ją. Następnie włóż całe patisony i gotuj aż będą miękkie (około 30 min). Jeśli nie zmieszczą się wszystkie w jednym garnku, gotuj je osobno. Aby nie(...), 4 średnie pomidory, 3 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, ząbek czosnku, sól, pieprz, listki oregano do dekoracji. Patisony umyj pod bieżącą wodą, osusz...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Boski patison

    ...mielonej papryki, olej do smażenia Na sałatkę: żółta papryka, 2 pomidory, cebula, olej do smażenia, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki czarnych oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy Przygotowanie(...) ręczniku. 2. Gdy patisony ociekają, przygotuj sałatkę. Paprykę umyj, osusz, wytnij z niej gniazda nasienne, pokrój w paski. Pomidory natnij na krzyż na czubku, sparz wrzątkiem, ostudź pod zimną wodą...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...