• Informacje na temat:

    cale marchewki jako salatka

Przepisy na temat: cale marchewki jako salatka
  • Sałatki makaronowe pełne warzyw

    Przysmak z szynką Sposób przygotowania 1. Ocet wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3/4 łyżeczki cukru, szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Umytą cukinię i oczyszczone marchewki pokrój w cienkie paseczki(...) papierowym. Do zalewy dodaj 3-4 łyżki oleju, dobrze wymieszaj (ew. dopraw pieprzem). Cukinię, paprykę, marchewki, groszek, pomidorki, ser, szynkę i makaron przemieszaj. Przełóż do salaterki. Skrop sosem...

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

    ...skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu.  Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek. Jest też idealnym półproduktem do przyrządzenia domowego hummusu...

  • Chutney z marchewki idealnie podkreśla smak mięs, wędlin oraz serów(polecam jako dodatek do deski serów). Jest po prostu wspaniały, a przy okazji tani i prosty w wykonaniu.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    .... - Jako dodatek do dania możesz serwować także surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki. Dobrze będzie smakowało też z sałatką z czerwonej kapusty lub tartą marchewką doprawioną sokiem(...) (gruboziarnista oraz zwykła) - jako dodatek do dania: białe pieczywo lub ziemniaki z wody Sposób przygotowania: - Żeberka umyj, pokrój je na mniejsze kawałki (najlepiej na grubość dwóch palców). Następnie na...

  • Dziś mało kto potrafi zacny i smakowitości smalcyk przyrządzić. Wielu czeladników oraz mistrzów kuchni przypisuje sobie autorstwo rzekomo najlepszego smalcu. Jednak jeśli spróbujecie tego, któren poniżej opisan jest, to dopiero poznacie, co to prawdziwy- zacny, a smakowitości wielkiej smalcyk, jaki drzewiej nasi przodkowie robili. Od nich tę naukę wyniosłem i Wam ją tutaj przekazuję…

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., wiele dań zawiera w swoim składzie liście winogron. Przyrządzane są na podobieństwo polskich gołąbków, czyli faszerowane miedzy innymi ryżem i mięsem. Wykorzystywane są również jako "kołderka" dla(...) lub cynamonu. A jeśli ktoś nie ma ochoty na kawę? Proponujemy dostępne w Libanie na każdym ulicznym straganie, świeżo wyciskane soki owocowe (asir) - najczęściej z cytryn, pomarańczy, marchewki...

  • Słodka, chrupiąca sałatka z marchewki, idealna na śniadanie i lekką kolację.

  • Pyszna, soczysta surówka idealna jako dodatek do dania głównego.

  • Jednokolorowe lub wielobarwne, chrupiące lub miękkie. Na słono lub słodko. Jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, na deser lub kolację. Po prostu surówki czyli kopalnia witamin i minerałów, które uwielbiam. Dziś w roli głównej marchew z dodatkiem pora. Bogactwo beta-karotenu, witamin z grupy B, E, K, wapnia, żelaza, kwasu foliowego, pektyn, błonnika-można by tak wymieniać w nieskończoność.

Artykuły na temat: cale marchewki jako salatka
  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...marchewki i seler są znacznie smaczniejsze niż te z wody. Zresztą w moim domu zawsze się tak robiło więc kultywuję tradycję. Dorzucam jednak coś swojego… a mianowicie, ponieważ używam wciąż jako bazy do(...) u nas nie ma, pół bulwy selera i dwie gałązki selera naciowego, 500 g dobrej marchewki, cebulę… liść laurowy, ziele angielskie, sól… Na koniec dodaję roztarty z sola duży ząbek czosnku – tak jak mnie...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Kukurydziane żniwa

    ...upiekło, powinien być suchy. Po upieczeniu pozostaw placek w piekarniku - niech powoli ostygnie. Udekoruj go gałązkami tymianku. Podawaj jako dodatek do serów, białych mięs, sałatek. Polenta...

  • Antyoksydanty to substancje znane z tego, że odmładzają, zapobiegają powstawaniu nowotworów i wielu chorób. Ale mają też drugą, zupełnie inną twarz. Fot. 123RF.COM Tlen jest nam niezbędny do życia – to wiemy wszyscy. Jednak równocześnie tlen jest cząsteczką uszkadzającą żywe komórki organizmu w procesie nazywanym utlenianiem, czyli oksydacją, która jest naturalną częścią procesów życiowych. W jej wyniku powstają wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu (w skrócie ROS). Książka kucharska:...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    ...jeść? Warzywa bogate w witaminę C najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do dań mięsnych lub potraw z warzyw bogatych w żelazo, np. do kotletów z soczewicy obficie posypanych natką pietruszki dodaj(...), kapusty, marchewki. Warto dodawać do sałatek olej rzepakowy lub oliwę. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega, które zapobiegają stanom zapalnym stawów, pomagają w regeneracji chrząstki...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Plan na wakacje:Siedem zdrowych przepisów na przekąski ze świeżych warzyw i owoców na każdy dzień ty

    ...pudrem. 3. Pieczone warzywa Duża blacha w piekarniku wystarczy na dietetyczny obiad dla całej rodziny. Pieczone warzywa mogą być podawane jako danie główne lub jako dodatek do mięsa (np...

  • Oleje wzbogacają smak potraw i są też ich aromatycznym uzupełnieniem. Wiele z nich posiada także szereg innych zastosowań. Fot. 123RF/Picsel Nie tylko mają szerokie zastosowanie w kuchni, ale są też bardzo przydatne w kosmetyce oraz wspomagają leczenie wielu uciążliwych schorzeń. Po które oleje warto sięgać najczęściej? Rafinowany czy nierafinowany? Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane dostarczają do organizmu wiele witamin, makro- i mikroelementów oraz naturalne Niezbędne Nienasycone...

  • Mariola Bojarska-Ferenc: Barre. Przepis na idealną sylwetkę

    ...zumbę. Teraz, jako pierwsza w Polsce, prezentuje Barre - najpopularniejszy trend w światowym fitnessie, który poznała na jednym z kongresów w Nowym Jorku. Na punkcie Barre oszalały kobiety na całym(...) zdrowe i smaczne dania, takie jak omlet z otrębami i cukinią oraz sałatką, grillowany łosoś z ryżem, wstążkami z marchewki i brokułami czy pitę z łososiem. Przypomina, że podczas treningu można...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...