• Informacje na temat:

    cale jajko w pieczarce

Przepisy na temat: cale jajko w pieczarce
Artykuły na temat: cale jajko w pieczarce
  • Pasztet drobiowy

    .... 2. Mięso z cebulą i pieczarkami oraz odciśniętą kajzerką zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...w wielkanocnych sałatkach. Bez niego nie obędzie się klasyczna jarzynowa oraz większość wiosennych surówek. Jajko śmiało mieszajmy z brokułem, porem, ziemniakami, a nawet z… ananasem. Tradycja czy...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, dodajemy go do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych i sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne...

  • Odświętne jajeczko

    ...kwadratów. Pośrodku każdego ułóż po porcji farszu jajeczno-pieczarkowego, a na nim ustaw jajko. Przeciwległe rogi kwadratów zawijaj do góry i zalepiaj nad czubkiem jajka jak sakiewkę. Układaj je na blasze(...) koktajlowymi. Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki na 14 porcji: 80 dag mięsa wołowego i wieprzowego świeżo (i razem) zmielonego, 4 jajka ugotowane na twardo, surowe jajko, sól, pieprz, papryka mielona...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może...

  • Ryba w cieście

    Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Danie stanowi pyszna ryba w cieście drożdżowym nadziana filetem rybnym z pieczarkami i serem żółtym :)

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Zimowe grzybobranie

    ...w pomidorach Składniki na 4 porcje: 60 dag dużych świeżych pieczarek, jajko, 6 łyżek bułki tartej, puszka pomidorów w zalewie (20 dag), cebula, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, łyżka suszonego tymianku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki Przygotowanie: 1. Pieczarki opłucz i od razu osusz. Jajko rozbij, dodaj sól i dokładnie wymieszaj...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....