• Informacje na temat:

    cala ryba dorsz z czosnkiem i śmietaną

Przepisy na temat: cala ryba dorsz z czosnkiem i śmietaną
  • Pyszna ryba w sosie mlecznym

  • Pasują jako dodatek do dań z grilla

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

  • Ryba smażona w cieście curry jest miłą odmianą od tradycyjnej, smażonej w panierce. Przygotujemy ją w 10 minut.

  • Bardzo szybkie danie do tego aromatyczne

  • Korzystając z ostatnich dni, kiedy jeszcze są grzyby udało mi się zebrać kilka dorodnych rydzów. Smak rydzów jest wyjątkowy i aby go zachować należy użyć niewielu składników. Najsmaczniejsze są po prosu podsmażone na maśle z odrobiną czosnku i śmietany. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub po prostu do chleba.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz w chrzanie ze śmietaną"

  • Pieczona w piekarniku filet ubrany w papier, beztłuszczowy i bezsolny posiłek dla dzieci i dorosłych. Podane z fasolą i sałatą. Ucieszy każdego, kto lubi delikatny posiłek.

  • Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Obowiązkowa pozycja na moim świątecznym stole.

  • Moja rodzina za nią przepada. Prosa i pyszna. ;-D

Artykuły na temat: cala ryba dorsz z czosnkiem i śmietaną
  • Pomidorowe eksperymenty

    Pomidory pieczone z rybą Składniki na 4 porcje:   4 duże pomidory, 20 dag filetowanej ryby, np. dorsza lub mintaja, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki tartego sera żółtego (np. gouda), sól, pieprz, garść(...). Brytfankę lub żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej pomidory. Zapiekaj je ok. 20 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180° C. Pomidory są gotowe, gdy ser się roztopi, a ryba stanie...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Święta w wersji light

    Oszczędzasz 50 kcal! ZUPA GRZYBOWA Trochę kalorii zaoszczędzisz, jeżeli do zupy nie dodasz śmietany: Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300g) - 140 kcal Porcja zupy grzybowej niezabielanej (300g(...) na głębokim tłuszczu w panierce (150g) - 320 kcal Porcja soli pieczonej w piekarniku (150g) - 120 kcal Oszczędzasz 200 kcal! RYBA PO GRECKU Do jej przygotowania użyj chudej ryby, usmaż ją na...

  • Antyoksydanty to substancje znane z tego, że odmładzają, zapobiegają powstawaniu nowotworów i wielu chorób. Ale mają też drugą, zupełnie inną twarz. Fot. 123RF.COM Tlen jest nam niezbędny do życia – to wiemy wszyscy. Jednak równocześnie tlen jest cząsteczką uszkadzającą żywe komórki organizmu w procesie nazywanym utlenianiem, czyli oksydacją, która jest naturalną częścią procesów życiowych. W jej wyniku powstają wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu (w skrócie ROS). Książka kucharska:...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    ..., gruszki, kozie sery, masło. • Produkty zalecane: Mięso: np. cielęcina, wołowina, wątróbka; ryby: dorsz, halibut, makrela oraz owoce morza, sól jodowana, brokuły, szpinak, kapusta, pietruszka(...), jagody, grejpfruty, wiśnie oraz produkty sojowe, kiełki, orzeszki ziemne, pestki dyni, mąka żytnia, kasza gryczana, ryż; ryby: dorsz, karp, łosoś, pstrąg. Grupa krwi B - jedz produkty mleczne •

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...