• Informacje na temat:

    ca zrobić z jabłek na zime

Przepisy na temat: ca zrobić z jabłek na zime
  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Pyszna konfitura z jabłek na zimę. Idealna do szarlotki bądź też do jedzenia z chlebem czy chałką.

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które(...) Kuchni Restauracji w Zamku Topacz Krem z pieczonych jabłek z dynią i imbirem Przygotowanie: Na blasze układamy jabłka oraz dynie, które następnie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku...

  • zdrowe ,szybkie i proste..

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    Drewniak. Drugą propozycją mistrza kulinarnego jest balotyna z gęsi. Jak ją przygotować? Z tuszki należy usunąć kości, trzeba to jednak zrobić delikatnie, aby nie uszkodzić skóry. - Tak...

  • Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., żeby się zarumieniła. Podawać z sosem do pieczeni. Szary sos Rodzynki sparzyć i osuszyć, migdały sparzyć, obrać i pokroić w płatki. Z mąki, masła i bulionu zrobić na patelni rumianą zasmażkę(...) w ósemki. Nadziać kaczkę jabłkami, natrzeć przyprawami, spiąć kuper wykałaczkami. Można obłożyć pozostałymi ósemkami jabłek. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec do miękkości bez przykrycia, polewając...

  • Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:)

  • wyjatkowo smaczne,nawet do chlebka z maslem..

  • Smakowite papierówki zamknięte w słojach - smak lata na zimę

Artykuły na temat: ca zrobić z jabłek na zime
  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    Awokado poprawi odporność Nasz organizm sprawnie rozprawi się z wirusami, gdy będziemy dostarczać mu przeciwutleniacze, witaminy, kwasy Omega-3. Jak to zrobić? Polubić awokado! Najzdrowiej jeść(...) można zrobić dodając zamiast miodu 2-3 krople sosu tabasco. Przepis na koktajl magnezowy: Wyciskamy sok z kilku różyczek brokułów, dojrzałego awokado i kilku marchewek. Uzupełniamy wodą, doprawiamy...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Przedświąteczny superfood - co jeść, aby przywitać święta w dobrej formie?

    ..., zwłaszcza że przełom jesieni i zimy to czas przeziębień i wirusowych infekcji. Co zrobić, aby tuż przed Wigilią, zamiast kleić pierogi, nie wylądować z gorączką w łóżku? Przygotowałyśmy listę produktów(...) cynamonową świeczkę. Badania potwierdzają, że jego aromat pobudza pracę mózgui wspomaga koncentrację.   Do czego go dodawać? Smakuje z poranną kawą i kakao. Jest obowiązkowym dodatkiem do kompotów, jabłek...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...wielkoseryjnie, to drylownica nie będzie aż tak niezbędna. Przyda się natomiast praska. Zwłaszcza, gdy chcemy przygotować marmoladę. Przykładowy przepis Marmolada z jabłek jest prawdopodobnie najbardziej popularną, jaką przygotowuje się w Polsce. Świetnie pasuje do naleśników, tart czy mięs. Jej przygotowanie jest proste, ale czasochłonne. Potrzebne są: 2 kilogramy jabłek dowolnego gatunku...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie,...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...kontra nowalijki Młode rośliny - szczypiorek, sałata, rzodkiewka - chłoną z gleby szkodliwe, azotowe substancje. Ale co zrobić, skoro teraz masz największy apetyt właśnie na coś zielonego(...), laskowych, ziemnych). Wymieszaj. Nakładaj orzechy na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. godziny w temp. 1200C. BATONY MUSLI: utrzyj na tarce 5 jabłek, wsyp 3 szklanki płatków owsianych, po...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Sposoby na wiosenne przemęczenie

    ...skażona, to jednak zawiera wiele witamin. Warzywa i owoce, zwłaszcza surowe, powinny być podstawą naszej diety przez cały rok. Mam tu na myśli nasze rodzime warzywa i owoce. - My mamy zakodowany pewien stereotyp żywienia. Kiedy spożywamy cytrusy, nie przyswajamy witamin tak łatwo, jak np. z marchewki, pietruszki, czy jabłek, czyli roślin naszej strefy geograficznej. Ważnym składnikiem diety...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...