• Informacje na temat:

    c zimnych nożek

Przepisy na temat: c zimnych nożek
Artykuły na temat: c zimnych nożek
  • Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy

    To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Karnawałowe auszpiki

    Galareta (auszpik) to zakąska z gorszych części mięs z dodatkiem warzyw. Szklista warstwa galarety zabezpiecza zimne mięso przed wysychaniem, dając przy tym korzystny efekt wizualny.

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Piknik bez wpadki

    Zaprosiłaś gości na "kiełbaski", a tu wietrzna aura nie pozwala rozpalić grilla... Zamiast zapałek użyj jednej ze świeczek urodzinowych - tych, których nie można zdmuchnąć. Jak zapobiec innym niemiłym niespodziankom podczas pikniku czy rodzinnej wycieczki?

  • Najważniejsze wynalazki są często dziełem przypadku. Szybkie mrożenie jednak zawdzięczamy nie przypadkowi a doświadczeniom młodego, amerykańskiego studenta zmuszonego do pracy w zimnej Kanadzie. Odkrył on wyśmienity smak mrożonej ryby dzięki rdzennym mieszkańcom półwyspu Labrador - plemionom eskimoskim. Fot. 123RF/Picsel Utrwalanie żywności przez mrożenie i chłodzenie znane było już w czasach prehistorycznych. Chińczycy, Grecy i Rzymianie budowali ziemianki według specjalnej technologii,...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Bez względu na to, pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy, wolimy alkoholowe spotkania z przyjaciółmi od tego, co dzieje się z naszym organizmem następnego dnia. Czym najlepiej leczyć kaca? Co kraj, to obyczaj - mieszkańcy różnych regionów świata mają swoje sposoby.

  • Aktywność fizyczna bez bólu i dobra forma w dużej mierze zależą od tego, co kładziemy sobie na talerzu. Pamiętajmy jednak, że niektóre produkty zapobiegają chorobom stawów, a inne nasilają ich dolegliwości. Co zatem jeść, by im pomóc i zachować pełną sprawność ruchową na długie lata? Wystarczą niewielkie zmiany w diecie. Fot. 123RF/Picsel Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników...

  • Winny savoir-vivre: Jak podawać wino? Jak je pić?

    Picie wina wydaje się na pierwszy rzut oka prostą czynnością. Butelka wina, kieliszek i… czego chcieć więcej. Jeśli jednak chcemy w pełni docenić ten trunek warto zwrócić uwagę na to jak wino serwujemy. Wystarczy kilka prostych zasad i każdy, bez względu na to czy jest koneserem czy początkującym smakoszem, będzie mógł rozkoszować się trunkiem w domowym zaciszu.

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

Wideo na temat: c zimnych nożek
  • Sekrety pysznej galarety

    Każdy Polak zna zimne nóżki, kurczaka czy rybę w galarecie. Łączy je oczywiście jedno. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" był Jerzy Sobieniak, który pokazał, jak szybko i sprawnie zrobić pyszną galaretę. W czym tkwi sekret? (Źródło: TVP/x-news)