• Informacje na temat:

    c o to jest rukola

Przepisy na temat: c o to jest rukola
Artykuły na temat: c o to jest rukola
  • Wielka księga smaków: Rukola

    Ma orzechowy, lekko pikantny smak. Świetnie pasuje do wielu dań. Jest też źródłem cennych witamin i i minerałów.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść rukolę

    Pikantna w smaku, jest skarbnicą substancji antyrakowych i wzmacniających kości. Dlatego rukolę powinny polubić zwłaszcza panie w dojrzałym wieku!

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).   Książka...

  • W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola

    ...z infekcjami. Zresztą podnosi też odporność.  A to nie wszystko - rukola jest także źródłem substancji, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i  choroby układu krążenia. Niestety jednak związki(...)Kasza bulgur Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.  Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Rukola święci triumfy

    Jest ceniona ze względu na oryginalny, ostry smak, trochę przypominający chrzan i lekko orzechową nutę. Rukolę cenią miłośnicy zdrowego odżywiania, bo jest bardzo niskokaloryczna; na 100 g ma tylko 20 kcal. I jest zdrowa. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo. Po prostu na obiad Rukola w daniach na ciepło sprawdza się zwłaszcza w makaronach. Ugotuj makaron al dente i podawaj z całymi pomidorami...

  • Jeszcze niezbyt znana w Polsce truskawkowa gruszka to tropikalny owoc, występujący głównie w Azji i w Ameryce Południowej. Zwany jest także smoczym owocem lub częściej - pitają. Poznajcie zatem jego zdrowotne oraz kulinarne zastosowanie. Fot. 123RF/Picsel Pitaja to owoc niektórych gatunków kaktusa. Co interesujące, kwitnie tylko w nocy-kwiaty są duże, białe i pięknie pachną. Stąd jest znana jako księżycowy kwiat lub królowa nocy. Ze względu na gabaryty, przypominające owoce pochodzące z...

  • Pieczona rolada z cukinią i rukolą

    Żeby potrawa wyglądała apetycznie, cukinię należy smażyć na większym ogniu. Musi być miękka, ale nie „ciapowata”. Zamiast cukinii do rolady można dać usmażone pieczarki.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

Wideo na temat: c o to jest rukola
  • Rukola, sałata rzymska, a może lodowa - która z nich jest najzdrowsza?

    Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są ich właściwości?

  • Czym jest pakczoj?

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił

  • Musztardowce znano jako szpinak indyjski

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił