• Informacje na temat:

    c o to jest rukola

Przepisy na temat: c o to jest rukola
  • Pakieciki z szynką, rukolą i serem

    Na przekąskę idealne!

  • Zielonego koktajlu nie muszę nikomu przedstawiać, ale warto się dowiedzieć, jaki suplement magnezu do niego dodać, żeby dobrze się przyswoił. O tym można przeczytać na blogu, zapraszam!

  • Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

    Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Idealne połączenie sera i słodyczy owoców sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycja na kolację w gronie znajomych. Kompozycja aromatycznej figi, słodkich i soczystych rodzynek z serem camembert z pewnością urzeknie smakiem.

  • Pyszne, puszyste ciasto. A do tego atrakcyjny kształt świnek.

  • Rukola z ziemniakami i rybą

    Składniki: opakowanie listków rukoli (75 g), 50 dag ziemniaków (mogą być mrożone ćwiartki), płat wędz. łososia, 4 łyżki kaparów ze słoiczka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

  • czasem trzeba przemycić warzywa tak, żeby mięsożerne dzieciaki się nie zorientowały - a to jeden ze sposobów :) mielone z indyka dostępne w sklepach, ale w przepisie wykorzystuję pierś zmieloną w domu

  • Filet z łososia z pikantną konfiturą i rukolą

    Artur Sandomierski (Prywatny Szef)

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

  • Jak mus to mus - najzdrowiej z awokado i kaszy jaglanej

    Dbając o linię, niektórzy unikają tłuszczu, jednak nie zawsze jest to słuszne podejście. "Awokado zawiera spore ilości tłuszczu, ale pamiętaj, że ten tłuszcz to samo zdrowie" - przekonuje Marek Zaremba. Autor jaglanego detoksu proponuje mus jaglany z awokado.

Artykuły na temat: c o to jest rukola
  • Wielka księga smaków: Rukola

    Ma orzechowy, lekko pikantny smak. Świetnie pasuje do wielu dań. Jest też źródłem cennych witamin i i minerałów.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola

    ...z infekcjami. Zresztą podnosi też odporność.  A to nie wszystko - rukola jest także źródłem substancji, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i  choroby układu krążenia. Niestety jednak związki(...)Kasza bulgur Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.  Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest...

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu). Książka...

  • Rukola święci triumfy

    Jest ceniona ze względu na oryginalny, ostry smak, trochę przypominający chrzan i lekko orzechową nutę. Rukolę cenią miłośnicy zdrowego odżywiania, bo jest bardzo niskokaloryczna; na 100 g ma tylko 20 kcal. I jest zdrowa. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo. Po prostu na obiad Rukola w daniach na ciepło sprawdza się zwłaszcza w makaronach. Ugotuj makaron al dente i podawaj z całymi pomidorami...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...

  • Pieczona rolada z cukinią i rukolą

    Żeby potrawa wyglądała apetycznie, cukinię należy smażyć na większym ogniu. Musi być miękka, ale nie „ciapowata”. Zamiast cukinii do rolady można dać usmażone pieczarki.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Wiwat rukola!

    Jest niewymagająca i prosta w uprawie, a jednocześnie smaczna i pełna witamin.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

Wideo na temat: c o to jest rukola
  • Czym jest pakczoj?

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił

  • Musztardowce znano jako szpinak indyjski

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił

  • Japońska pietruszka o cynamonowym posmaku

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił