• Informacje na temat:

    buraki z fetą

Przepisy na temat: buraki z fetą
  • Sałatka buraczana z fetą

    Sposób przygotowania Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej je w garnku wodą i gotuj do miękkości (około 60 minut). Ugotowane buraki odcedź, przestudź polewając zimną wodą. Obierz z łupinek(...) w kosteczkę. Zimne buraczki pokrój w taką samą kostkę jak ser. Wymieszaj je z fetą, rukolą i orzechami. Lekko oprósz solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz sól i pieprz...

  • Pogoda nas w tym roku rozpieszcza - upał nie odpuszcza - w taką pogodę zawsze wolę zjeść lekką sałatkę niż ciężki obiad. Taką sałatkę możecie zjeść na śniadanie, lunch, lekki obiad czy kolację :)

  • Tarta z burakami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź. Rozwałkuj, wyłóż formę i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C.  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj ugotowane i pokrojone buraki, szpinak, przyprawy. Posyp solą, pieprzem i duś pod...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Botwinka z burakami i serem feta

    Składniki: 3 buraki pęczek botwiny 3 łyżki masła włoszczyzna sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego 20 dag sera feta natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1 Buraki, botwinę i włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę, łodygi botwiny pokrój w paski. Buraki, włoszczyznę i sok z cytryny zalej 1,2 l wody, gotuj godzinę. Botwinę podduś na maśle, dodaj do wywaru. Całość przypraw...

  • Tarte buraki

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    ...smaku. Dip z pieczonych buraków Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą...

  • Smaczny pomysł na "Tarta z fetą i burakami"

  • Warzywne pasty do kanapek

    ...obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia.  2. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Czosnek obierz, posiekaj, zimne buraki drobno pokrój(...) razem z fasolą. Pastę przypraw ajvarem, solą, oraz słodką i ostrą papryką. Groszkowa z fetą 1. W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Na wrzątek wrzuć groszek. Poczekaj...

  • idealne do drugiego dania

Artykuły na temat: buraki z fetą
  • Wielka księga smaków: burak

    ...kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Przygotowując buraki do spożycia, warto pamiętać, że nie tracą one swych cennych właściwości w procesie gotowania. Z kim mu po drodze? Gotowany burak lubi towarzystwo innych warzyw. Wyśmienicie smakuje pokrojony w kostkę z cebulą, ziemniakami i szczypiorkiem. W innej wersji z batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami czy też z jabłkami...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Sałatka z burakami, granatem i serem feta

    ...1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie, w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy, a następnie kroimy w niedużą kostkę. 2. Granat przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, oddzielając je od błonek(...) przekładamy pokrojone buraki i ser feta, posypujemy pestkami z granatu. Dekorujemy listkami świeżego szpinaku. Polewamy 3/4 sosu i podajemy. Pozostały sos stawiamy na stole, w sosjerce lub miseczce, gdyby ktoś...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Pęczotto z botwinką i fetą

    ...go w rondelku na palniku sąsiadującym z tym, na którym przygotowujemy pęczotto. W sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, pilnując, aby się nie zrumieniła. Dodajemy buraki i łodyżki...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Buraki w roli głównej

    Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem, batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami włoskimi czy z jabłkami i serem. Przystawka Będzie ci potrzebna bagietka, gotowane buraki, czosnek i ser typu brie albo camembert. Zgrillowane...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

Wideo na temat: buraki z fetą