• Informacje na temat:

    buraki z fetą

Przepisy na temat: buraki z fetą
  • Sałatka buraczana z fetą

    Sposób przygotowania Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej je w garnku wodą i gotuj do miękkości (około 60 minut). Ugotowane buraki odcedź, przestudź polewając zimną wodą. Obierz z łupinek(...) w kosteczkę. Zimne buraczki pokrój w taką samą kostkę jak ser. Wymieszaj je z fetą, rukolą i orzechami. Lekko oprósz solą i pieprzem. Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz sól i pieprz...

  • Pogoda nas w tym roku rozpieszcza - upał nie odpuszcza - w taką pogodę zawsze wolę zjeść lekką sałatkę niż ciężki obiad. Taką sałatkę możecie zjeść na śniadanie, lunch, lekki obiad czy kolację :)

  • Botwinka z burakami i serem feta

    Składniki: 3 buraki pęczek botwiny 3 łyżki masła włoszczyzna sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego 20 dag sera feta natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1 Buraki, botwinę i włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę, łodygi botwiny pokrój w paski. Buraki, włoszczyznę i sok z cytryny zalej 1,2 l wody, gotuj godzinę. Botwinę podduś na maśle, dodaj do wywaru. Całość przypraw...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Kolorowa sałatka

    Składniki: ●ok. 700 g dyni ●3 nieduże buraki ●kilka liści ulubionej sałaty (może być mieszanka sałat) ●żółta i zielona papryka ●100 g sera feta ●2 ząbki posiekanego czosnku ●tymianek(...), czosnkiem, tymiankiem. 2. Obok dyni rozłóż pokrojoną paprykę, skrop oliwą (warzywa możesz też rozłożyć bezpośrednio na natłuszczonym ruszcie). 3. Buraki wyszoruj, skrop oliwą i zawiń w folię alum...

  • Tarte buraki

  • Nowe przepisy na mielone

    Rumiane kuleczki z fetą i papryką Składniki: 60 dag mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 4 cebule 2 łyżki bułki tartej 1 kg większych ziemniaków 1-2 łyżki grubej soli 5 łyżek oleju słonecznikowego 3 gałązki rozmarynu 5 dag migdałów bez skórki 1 czerwona papryka 10 dag sera feta 1 łyżka cukru sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój...

  • idealne do drugiego dania

  • Puree ziemniaczane na 9 sposobów

    Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków sól 100 g zielonych oliwek bez pestek 200 g sera feta 250 ml mleka 4 łyżki oliwy z oliwek(...) przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, ser, mleko i oliwki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można dekorować oliwkami i fetą.  Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja...

  • Smaczny pomysł na "Tarta z fetą i burakami"

Artykuły na temat: buraki z fetą
  • Wielka księga smaków: burak

    ...kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Przygotowując buraki do spożycia, warto pamiętać, że nie tracą one swych cennych właściwości w procesie gotowania. Z kim mu po drodze? Gotowany burak lubi towarzystwo innych warzyw. Wyśmienicie smakuje pokrojony w kostkę z cebulą, ziemniakami i szczypiorkiem. W innej wersji z batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami czy też z jabłkami...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Sałatka z burakami, granatem i serem feta

    ...1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie, w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy, a następnie kroimy w niedużą kostkę. 2. Granat przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, oddzielając je od błonek(...) przekładamy pokrojone buraki i ser feta, posypujemy pestkami z granatu. Dekorujemy listkami świeżego szpinaku. Polewamy 3/4 sosu i podajemy. Pozostały sos stawiamy na stole, w sosjerce lub miseczce, gdyby ktoś...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Pęczotto z botwinką i fetą

    ...go w rondelku na palniku sąsiadującym z tym, na którym przygotowujemy pęczotto. W sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, pilnując, aby się nie zrumieniła. Dodajemy buraki i łodyżki...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Pod...

  • Buraki w roli głównej

    Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem, batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami włoskimi czy z jabłkami i serem. Przystawka Będzie ci potrzebna bagietka, gotowane buraki, czosnek i ser typu brie albo camembert. Zgrillowane...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z buraków, a wzmocnisz...

Wideo na temat: buraki z fetą