• Informacje na temat:

    buraki z dynią

Przepisy na temat: buraki z dynią
  • Sałatka z pieczoną dynią i serami

    Składniki: 4 buraki 40 dag dyni 2 cukinie świeża natka pietruszki 20 dag sera korycińskiego 10 dag sera gorgonzola 10 dag obranych orzechów włoskich rozmaryn odrobina chilli 7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pokrój buraki. Wymieszaj rozmaryn, chilli, sól, pieprz i ocet, przypraw buraki, zawiń w folię. Grilluj 30 minut, wyjmij z folii na...

  • Na bazie ciecierzycy, czyli idealna dla wegan, ponieważ świetnie zastępuje wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsie!

  • Czerwony makaron, czyli pesto z pieczonych buraków

    Warto jeść buraki, ponieważ mają mnóstwo wartościowych składników: witaminę A, C i B1, kwas foliowy oraz wapń. Dzięki temu korzystnie wpływają na kondycję skóry i włosów, wzrok, ciśnienie krwi oraz stan kości. Pesto z pieczonych buraków Składniki: makaron typu spaghetti lub bucatini, 3 małe buraki, 50 g orzechów laskowych, 8 łyżek oliwy lub oleju z pestek dyni, ząbek czosnku, sól...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Ciasto marchewkowe

    Przygotowując desery i słodkie przekąski nie zawsze musimy stawiać na owoce. Coraz więcej osób przekonuje się do warzywnych słodkości, które smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych. Buraki, fasola, dynia czy bataty nie tylko idealnie sprawdzą się w kuchni podczas słodkich wypieków, ale jak pozostałe jarzyny są źródłem cennych dla naszego organizmu witamin.

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

  • Anna Starmach i Michel Moran polecają sałatki idealne na jesień

    W kuchni krolowali: Anna Czubowska, Anna Starmach i Michel Moran. Starmach i Moran po raz pierwszy gotowali wspólnie. Przyrządzili jesienne sałatki, m.in. z dynią i burakiem oraz z wędzoną kaczką i orzechami.

  • Tarte buraki

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    ...smaku. Dip z pieczonych buraków Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą...

  • idealne do drugiego dania

Artykuły na temat: buraki z dynią
  • Jaglanka z burakiem, dynią, jarmużem i granatem

    .... Wymieszaj dokładnie dłońmi z utartym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą. Pozostaw na kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną serwuj z dynią, burakiem i jarmużem, dodając pestki moreli oraz...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • HUMMUS - Z DYNIĄ CZY BURAKIEM?

    Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować. Dynię upiec w piekarniku (180 stopni/ 20minut), a buraka ugotować. Połowę ugotowanej ciecierzycy zblendować z dynią oraz jasnym sezamem, drugą połowę z buraczkiem i czarnym sezamem. Obie pasty doprawić curry oraz solą sezamową.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Sałatka z buraka i ananasa

    ...1. Buraki i seler umyć, obrać, pokroić razem z ananasem w nieduże kostki. Anchois podzielić widelcem na małe cząstki. Szczypiorek umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, posiekać. Składniki wymieszać w misce, odstawić. Nasiona dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. 2. Sok ananasowy (3-4 łyżki) i sok z pomarańczy wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem składniki sałatki, posypać pestkami...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Na poprawę sił witalnych

    Aby temu zaradzić, należy zadbać, by w diecie znalazła się wystarczająca ilość argininy. Dobrym jej źródłem są czerwone buraki. Kuracja sokiem z buraków: Zamiast kupować gotowe soki – użyj sokowirówki. Dokładnie umyj i obierz dwa buraczki, najlepiej z ekologicznej uprawy. Sok, który otrzymasz, rozpuść w 2,5 l wody. Popijaj małymi łykami przez cały dzień. Kuracja zalecana jest na 3 miesiące...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

Wideo na temat: buraki z dynią
  • Agnieszka Cegielska na tropie cudownych właściwości buraków

    , kozim serem i rukolą, pieczone buraki z dynią, tatar z buraka z pieczywem ziarnistym i awokado oraz ziemniaczany placek z burakami, serem kremowym, wędzonką i piklami.(...)Buraki to niesamowite warzywa, które zawierają mnóstwo witamin. Jakie mają właściwości lecznicze i odżywcze? W jakiej ilości należy je jeść? Biochemik i terapeuta naturalny Maja Błaszczyczyn

  • Kaszotto z dyni, świderki z pesto i inne pyszności

    „Zboże smakuje i inspiruje” to akcja promocyjno-informacyjna, która ma na celu popularyzowanie spożywania produktów zbożowych. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Marta Dymek - blogerka kulinarna, przygotowała m.in. kaszotto z dyni, świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami i warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem.

  • Jakie są domowe i niedrogie sposoby na detoks?

     - Detoks organizmowi jest bardzo potrzebny - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Daria Ładocha. - Mamy rożne detoksy - dodała. Jakie? W kuchni programu Ładocha przygotowała kilka potraw, które oczyszczają organizm. Na stole pojawiły się dania takie, jak: pomidorowy kapuśniak, koktajl jagodowy z dodatkiem granatu, congee z dynią, jabłkiem i cynamonem oraz buraki gotowane na parze