• Informacje na temat:

    buraki z czosnkiem tarte

Przepisy na temat: buraki z czosnkiem tarte
  • Tarta z burakami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź. Rozwałkuj, wyłóż formę i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C.  2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj ugotowane i pokrojone buraki, szpinak, przyprawy. Posyp solą, pieprzem i duś pod...

  • Tarte buraki

  • Tarta z burakiem i awokado, czyli istna eksplozja smaków i kolorów

    ...jedną z jego propozycji, jaką można znaleźć w jego najnowszej książce "Jaglany detoks. Przepisy" jest tarta jaglana z burakiem i awokado.  - Ta niezwykle efektowna tarta jaglana to istna eksplozja smaków i kolorów. Koniecznie przygotuj ją na detoks party, daję gwarancję, że nikt nie będzie grymasił. Zamiast jaglanki możesz użyć ugotowanej kaszy orkiszowej, a buraki możesz zastąpić pomidorkami...

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

  • Cieciorkowa tarta ze spiralkami

    Pomysł na oryginalny obiad.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kiszonka z buraków z czosnkiem"

  • Wegetariańskie mini tarty z botwinką

    Przygotuj je na majowe spotkania z rodziną czy przyjaciółmi!

  • To chyba będzie najdziwniejsze połączenie z jakim mieliście do czynienia ale zapewniam, że efekt jest niezły. Poza buraczkami na ciepło robionymi przez moją mamę oraz nieśmiertelnym barszczem czerwonym - nie specjalnie widziałam dla nich zastosowanie. I tu wkracza mój brat, który zaskakuje mnie swoimi kulinarnymi pomysłami. Ta sałatka wyszła mu świetnie więc dziele się z Wami przepisem:

  • Sałatki na ciepło

    ...cytryny wyciśnij sok.  3. Sok i skórkę z cytryny utrzyj z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem. Lekko przemieszaj.  Buraczkowa z gruszkami Sposób przygotowania 1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki...

Artykuły na temat: buraki z czosnkiem tarte
  • Buraki w roli głównej

    Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem, batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami włoskimi czy z jabłkami i serem. Przystawka Będzie ci potrzebna bagietka, gotowane buraki, czosnek i ser typu brie albo camembert. Zgrillowane...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Młode warzywa

    ...można podać z młodymi ziemniakami z wody. Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka. Smakiem botwiny możesz też cieszyć(...) dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, 3 jajka, 200 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki startego sera, np. parmezan, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. Do przesianej mąki wsyp sól...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?

    ...zielona albo sałatka owocowa, woda. Kolacja Zapiekanka z ziemniaków, pora  i szparagów z jajkiem i śmietaną, herbata zielona albo dorsz pieczony, grzanki razowe z czosnkiem  i tzatziki, woda...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Mielone z warzywami

    ...: 1 nieduża cebula, 200 g mielonej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 4 łyżki gotowanego ryżu, 200 ml kwaśnej śmietany, oregano, sól, pieprz, 50 g masła. Buraki dobrze wyszorować szczoteczką, ułożyć w brytfannie(...). Nadzieniem napełnić wyżłobione buraki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pokropić kwaśną śmietaną, zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Moja baranina

    ...baraninę położyłam dobrze ubitą, kwaśną, świeżą śmietanę, która jeszcze bardziej wygładziła smak baraniego mięsa. Do tego podałam nakładaną łyżką wazową kaszę perłową i cudowne, świeże tarte buraki(...)Natarłam zatem porządnie baraninę smalcem z roztartym ze świeżym czosnkiem cząbrem i solą i odstawiłam na noc. Następnie zabejcowałam mięso jak dziczyznę, zanurzając je w zaprawie z czerwonego wina...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...