• Informacje na temat:

    buraki z cukinia

Przepisy na temat: buraki z cukinia
  • Desery z burakiem w roli głównej

    Burak na deser może się wydawać kulinarną ekstrawagancją, ale w końcu, kto ze smakiem nie zajada się ciastem marchewkowym? Jak wskazuje Monika Mrozowska, burak, podobnie jak marchew czy cukinia, świetnie wypada w cukierniczej oprawie, choć wymaga nieco więcej pracy. "Burak na pewno jest warzywem, które jest odrobinę trudniejsze niż marchewka albo cukinia, którą dosyć często wykorzystuję w różnego...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Warzywny makaron - spaghetti w wersji "light"

    ...i składników mineralnych. Dietetyk Greta Breski zachęca do korzystania z różnorodnych, kolorowych warzyw tj. cukinia, buraki, marchewki - to znacznie wzbogaci zarówno smakowo jak i wizualni danie. (PAP...

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

  • Obiad na cały tydzień

    .... 90 minut z dodatkiem soli, pieprzu, całych główek pieczarek, suszonych grzybów i brukselki.  Cukinia zapiekana z kurczakiem Sposób przygotowania 1. Kurczaka pokrój, przypraw solą, pieprzem(...), pieprz, gotuj pod przykryciem.  2. Wrzuć pokrojoną pierś kurczaka, poszatkowaną kapustę, posiekane w kostkę buraki i ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw, posyp natką. 

  • Tarte buraki

  • Szybka sałatka

    Lekka i zdrowa!

  • idealne do drugiego dania

  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    .... - Niestety fawizm to nie tylko wspomniany bób - dodaje ekspert. ·         cukinia Cukinia to niskokaloryczne, bardzo neutralne w smaku warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Cukinia jadana(...) i korzenie buraków. Bogate są w składniki mineralne i witaminy, same buraki polecane są szczególnie osobom aktywnym fizycznie (poprawa wydolności) czy cierpiącym na nadciśnienie (regulacja ciśnienia krwi...

  • od Beatki

Artykuły na temat: buraki z cukinia
  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    Buraki doskonale nadają się na grilla i stanowią smaczny dodatek do sałatek. W jaki sposób je przygotować, aby nic nie straciły ze swoich właściwości, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • ​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

    ...czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Buraki najczęściej spożywamy w postaci soku, w formie ugotowanej lub upieczonej. Pieczone w skórkach i zawinięte w folię są dużo słodsze i lepiej zachowują kolor. Po ugotowaniu lub upieczeniu należy je obrać, wówczas miąższ można przetrzeć i wykorzystać do sałatki albo na barszcz. Buraki zawierają ok...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?

    Wskazana jest dieta bogata w chude produkty mleczne i mięsa, jaja, warzywa (np. papryka, natka pietruszki, marchew, cukinia, ziemniaki, brokuły, jarmuż), owoce (czereśnie, wiśnie, pomarańcze, truskawki, czarne porzeczki, kiwi), gruboziarniste kasze i pieczywo, płatki zbożowe, makarony.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Jakie warzywa do wypieków?

    Do przygotowania słodkości nadaje się większość warzyw. Jednak najczęściej wykorzystuję marchewkę, ziemniaki, cukinię, dynię, bo mają łagodny smak.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Młode warzywa

    .... Cebulę lub por drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, posól. Odstaw na ok. 15 min, by cukinia puściła sok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynu...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...