• Informacje na temat:

    buraki z cebulą i czosnkiem

Przepisy na temat: buraki z cebulą i czosnkiem
  • Krem z pieczonych buraków

    Sposób przygotowania 1. Buraki umyj, osusz, nie obieraj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 60 min, aż buraki będą miękkie. Przestudź(...) świeżym tymiankiem. Dołóż jabłko i czosnek, jeszcze chwilę smaż, mieszając. Zalej bulionem, dodaj buraki. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 

  • To chyba będzie najdziwniejsze połączenie z jakim mieliście do czynienia ale zapewniam, że efekt jest niezły. Poza buraczkami na ciepło robionymi przez moją mamę oraz nieśmiertelnym barszczem czerwonym - nie specjalnie widziałam dla nich zastosowanie. I tu wkracza mój brat, który zaskakuje mnie swoimi kulinarnymi pomysłami. Ta sałatka wyszła mu świetnie więc dziele się z Wami przepisem:

  • Krem z pieczonych buraków

    Sposób przygotowania Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, smaż chwilę. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę buraki. Całość zalej bulionem i dodaj listki laurowe. Gotuj 10 minut, wyjmij liście laurowe, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i octem winnym. 

  • smaczne domowe mięsko i przygotowane krócej niż w piekarniku................SMACZNEGO!!!

  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha.

  • WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA

    ...buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7 . Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować 20 s/obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.  3.  Do naczynia(...) koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.  6.  Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5 . 7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200

  • Krem z buraków

    Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki ząbek czosnku (nieobrany) łyżka oliwy ziemniak cebula marchewka 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 szklanki gęstej śmietany kilka młodych listków bazylii do dekoracji Przygotowanie: 1. Umyj buraki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż buraki na kawałkach folii aluminiowej. Oprósz je solą i zawiń folią. Piecz 40-50

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

Artykuły na temat: buraki z cebulą i czosnkiem
  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraki w roli głównej

    Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem, batatami i wędzoną makrelą, rukolą, fetą i orzechami włoskimi czy z jabłkami i serem. Przystawka Będzie ci potrzebna bagietka, gotowane buraki, czosnek i ser typu brie albo camembert. Zgrillowane...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Krem z buraków

    Przygotowanie: Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą. Każdy zawiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i ułóż na blasze. Piecz 60-80 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygną, obierz je ze(...), smaż ok. 5 min. Następnie dodaj buraki, zalej bulionem, gotuj 10-15 min. Gdy nieco przestygnie, odcedź na sicie. Warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus, stopniowo dolewając bulion aż do uzyskania...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Pod...

  • Zupa z buraka z maślanką

    Świeże smaki z Anną Olson, od poniedziałku do piątku o 7:00 i 7:30   Sposób przygotowania: W garnku gotuj bulion, buraki, sok z cytryny, marchew, cebulę, cukier i czosnek przez około 40 minut. Jak buraki zmiękną, zblenduj mieszankę na konsystencję zupy-krem. Dodaj maślankę, koperek i dopraw do smaku, a następnie schładzaj przez około 4 godziny.          

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Indyk z musem z buraków i gruszek

    Piersi z indyka oczyść i podsmaż na grillowej patelni. Buraki i gruszki po obraniu zetrzyj do garnka na tarce o grubych oczkach. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Zawartość garnka gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem. Całość co jakiś czas mieszaj, aby mus się nie przypalił. Gdy zgęstnieje, polej...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

Wideo na temat: buraki z cebulą i czosnkiem
  • Co można przygotować z koziego sera?

    Piotr Kucharski przygotował w "Dzień Dobry TVN" potrawy z kozim serem. Kucharz podał przepisy na "pęczotto" z burakami, wytrawny sernik z konfiturą z czerwonej cebuli oraz twarożek klasyczny z granatem i czosnkiem niedźwiedzim.  (DDTVN/x-news)