• Informacje na temat:

    buraki z cebula do słoika

Przepisy na temat: buraki z cebula do słoika
  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • ...4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.

  • Pasztetową można zrobić do słoika jak również w jelito wieprzowe i uwędzić , jak kto lubi. Jest bardzo smaczna

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    ...przygotowania śledzia pod pierzynką potrzebujemy: średni słoik majonezu, 6 filetów śledziowych, 3-4 ogórki kiszone, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 buraki ugotowane, 3 jajka na twardo, ser żółty starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz. Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone...

  • Rybka lubi pływać, super przekąska na imprezę.

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Sposób przygotowania 1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy.  2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor). 3. Farsz: Podsmaż...

  • coś dla Panów:)pikantna przekąska:)na ciepło i na zimno:)))Coś podobnego już dodałam ale ten przepis wykorzystałam pierwszy raz i dzielę się z innymi:))))

  • Pyszne potrawy ze śledziem

    ...wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika...

  • Świetnie wygląda, jest kolorowa, bardzo szybka i smaczna. Z podanych składników otrzymamy 13 półlitrowych słoików.

Artykuły na temat: buraki z cebula do słoika
  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    ...w plastry, ale grubsze. Ząbki czosnku przecinamy na pół. Buraki wkładamy do słoika albo naczynia z kamionki. Zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy sok z kapusty lub z ogórków albo skórkę z chleba, a na(...)"Kiszone buraki czy buraczany zakwas to klasyka naszej kuchni. Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie. Szczególnie, kiedy w naturalny...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Te wspaniałe buraki!

    Buraki marynowane Składniki: 2 kg buraków Sól 150 g cebuli perłowej 125 g cukru 375 ml octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut(...) i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na 5 plastrów. Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    .... Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, goździki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kilkanaście ziarenek gorczycy, a także listek laurowy oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Ułóż w słojach paski papryki i zalej ostudzoną zalewą. Na wierzch każdego (uprzednio wyparzonego) słoika wlej pół łyżeczki oliwy i dobrze zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlej dość ciepłą...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Sałatka buraczana w słoiku

    Ugotuj w łupinach buraki. Obierz i razem z marchwią zetrzyj na grube wiórka. Pokrój jabłka w słupki, a cebule w półplasterki. Warzywa zalej zalewą. Przełóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Zobacz także:

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...