• Informacje na temat:

    buraki w plasterkach ze sloika

Przepisy na temat: buraki w plasterkach ze sloika
  • Napój z sokiem z brzozy, selerem, burakiem i tymiankiem

    Opłucz seler i gałązki tymianku. Obierz burak ze skórki i za pomocą tarki pokrój go na cienkie plasterki.

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Jan Kuroń zdradza przepis na zakwas na barszcz czerwony

    Jak zdradza w rozmowie z PAP Life kucharz Jan Kuroń, żeby zrobić zakwas na barszcz czerwony najpierw należy dokładnie umyć buraki - nie trzeba ich już wtedy obierać ze skóry - pokroić je na(...) w lodówce, na środkowej półce, czyli w temp. ok. 5-6 st., śmiało może stać nawet przez kilka tygodni - przekonuje Kuroń. Jak z tak przygotowanego zakwasu zrobić właściwy barszcz? - Gotujemy buraki...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Warzywne spaghetti z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Sos: w miseczce utrzyj łyżką ocet z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kminkiem i sokiem z pomarańczy. Połącz z oliwą i dopraw sosem sojowym. Przelej do słoika, zakręć i odstaw do lodówki na 20 minut.  2. Sałatka: buraki i marchewkę obierz i umyj. Cukinie obierz i wytnij ze środka pestki. Jabłko obierz, przetnij na ćwiartki i wytnij gniazda...

  • Buraki na zimę. Zaleta: nie psują się w słoiku

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ew. pieprzem. Dodaj kremówkę, chrzan oraz podsmażone plastry kiełbasy i boczku z tłuszczem. Zagotuj. Wlej do bulionówek, dołóż buraki(...). Odłożony boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go na odrobinie oleju. Dodaj do zupy. Zagotuj. Żur wlej do bulionówek, dołóż buraki. Rozwałkuj cienko ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr...

  • Kiedyś znajoma poczęstowała mnie pyszną sałatką. Forma podania była bardzo ciekawa. Wszystkie składniki były wrzucone na kawałki specjalnego białego sera w plasterkach. Efekt ciekawy wizualnie i bardzo smaczny. Koleżanka polewała tą sałatkę gotowym sosem z torebki wymieszanym z oliwą. Ja jednak wolą sama przygotować winegret, aby uniknąć niepotrzebnych, sztucznych składników.

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    ...w plasterkach (720 ml), - 2 łyżki kaparów, - pół pęczka szczypiorku, - 150 g śmietany 36 proc., - 1 łyżka słodkiej musztardy, - 100 ml bulionu warzywnego, - sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przelać zimną wodą, obrać, ostudzić. Ogórek pokroić w cienkie plastry. Buraki i kapary osączyć. Szczypiorek pokroić. Śmietanę, musztardę i bulion zmieszać, doprawić solą i pieprzem...

  • Przepyszne o lekko słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą pikanterii. Pikantność ogórków zależy od ostrości curry, ja używam takiego średnio-ostrego, ale jak lubicie bardziej pikantne to polecam to ostre. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Artykuły na temat: buraki w plasterkach ze sloika
  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    ..."Kiszone buraki czy buraczany zakwas to klasyka naszej kuchni. Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie. Szczególnie, kiedy w naturalny(...) regeneracyjnej" - przekonuje Marek Zaremba w swojej najnowszej książce "Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij tarczycę!". Autor proponuje przygotować kiszone buraki z nutą rozmarynu. "Ten napój i kiszone buraki...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Moc domowych syropów

    ...zalej filiżanką miodu spadziowego, odstaw na noc. Stosuj po kilka łyżek syropu dziennie. Buraki Dwa duże surowe buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do słoika, dodaj tyle samo miodu, ile jest buraków. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny. Starte buraki możesz też wymieszać z cukrem i podgrzać w rondlu kilka minut. Zażywaj kilka łyżek syropu na kaszel tylko do godziny 17

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Księga smaków: Kozi ser

    .... Bohater sałatek Wystarczy garść zielonych listków (szpinaku, rukoli, roszponki), ser kozi i twoja kulinarna wyobraźnia. Możesz dorzucić gruszkę, jabłko, pieczone buraki, pomidorki koktajlowe. Ale...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Domowe leki na kaszel

    Są równie skuteczne, jak te z apteki. Sprawdzają się przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli czy grypie.

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • 7 zdrowych zastrzyków energii

    ...) - powinna dokładnie przykrywać buraki; dociśnij warzywa talerzykiem; zasłoń kamionkę gazą, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni; przecedź do słoików, szczelnie zamknij i przechowuj...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...