• Informacje na temat:

    buraki pasteryzacja

Przepisy na temat: buraki pasteryzacja
Artykuły na temat: buraki pasteryzacja
  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory(...) witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą. Pasteryzacja Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Smaczne, ale czy wartościowe?

    Nie każdy mały posiłek, reklamowany jako służący zdrowiu, naprawdę taki jest. Niektórych lepiej wręcz unikać.

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Ile jest soku w... soku?

    ..., gruszki, truskawki, buraki zyskujemy duże ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez są: morele, brzoskwinie, banany, jagody(...) konserwantów. Pozwala na to pasteryzacja i ich sterylne rozlewanie do opakowań na nowoczesnych liniach technologicznych. Prof. Brzozowska radzi, by kupując napój ze zdjęciem owocu na opakowaniu poświęcić...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...zimę. Buraki marynowane Składniki na 4 słoiki (po ok. 300 ml):   1 i 1/2 szklanki białego octu winnego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc., 1 kg małych buraków, 3 szklanki wody(...)° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...