• Informacje na temat:

    buraki na zimę

Przepisy na temat: buraki na zimę
  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ..., które przygotowaliśmy latem. Jak się okazuje, zima ma bardzo wiele smaków - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topac. Idealne danie na zimę według przepisu Rafała Borysa - Szefa...

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Powrót do korzeni - dosłownie i w przenośni

    Do niedawna marchew, pietruszka czy buraki wiodły prym wśród wykorzystywanych w kuchni warzyw korzeniowych. Teraz do łask wracają batat, pasternak, topinambur czy skorzonera. "My, Polacy, przestaliśmy wstydzić się rodzimej kuchni" - mówi PAP Life Dominika Wójciak.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    Kolejna zima i znowu przybyło nam centymetrów w pasie... A gdyby tak przeprowadzić szybką kurację wyszczuplającą?

  • Buraki na zimę. Zaleta: nie psują się w słoiku

  • Przekąski idealne na letnie dni

    Maj to miesiąc, w którym powoli zaczynamy czuć już wakacje. Długie dni zachęcają do aktywnego trybu życia, a organizm regeneruje się znacznie szybciej, niż zimą. To również okres, w którym możemy nacieszyć się sezonowymi owocami, a podstawę menu stają się lekkie obiady i pożywne, zimne przekąski, które w tym sezonie jemy tylko i wyłącznie w otoczeniu natury!

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

Artykuły na temat: buraki na zimę
  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    .... Ugotowane warzywa miksujemy. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą. Sok z buraka : Blendujemy 2 buraki i 1 marchew z 1/2 szklanki wody. Można dodać garść natki pietruszki oraz pół pomarańczy...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Zapasy na zimę

    Aby cieszyć się nimi przez całą zimę, trzeba je właściwie przechowywać. 1. Najlepsza temperatura to 12-14°C. Taka panuje w piwnicach znajdujących się w blokach mieszkalnych. 2. Gdy mamy dom, na(...) półki miały regulowany rozstaw. Wówczas zmieścimy na nich słoiki różnej wielkości. 5. W chłodnej spiżarni możemy przechowywać także owoce i warzywa. Ziemniaki, buraki oraz jabłka i gruszki trzymajmy...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    .... Plany dla piękna na zimę Gdy rozpoczynasz kolejną porę roku, koncentrując się na planach dla piękna na najbliższe miesiące, jasno określasz kierunek podróży ku zdrowiu i urodzie. Skopiuj tę listę i trzymaj ją gdzieś, gdzie będziesz mogła do niej zaglądać przez całą zimę, by krótkoterminowe cele mogły się zmienić w długoterminowe nawyki. 1. Dbaj o krążenie. Zimą pamiętaj, by regularnie się...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Idealna pora na czerwone buraki

    Możemy z nich przyrządzić zupy, sałatki, soki, a nawet nalewki i lody. Do wyboru mamy buraki okrągłe i bardziej słodkie - podłużne. Najlepsze są te osiągające nie więcej niż 8 cm średnicy. Gotowanie Buraki zawsze gotuję w skórce, dzięki czemu nie tracą zbyt dużo soku i cennych witamin oraz minerałów. Warzywa gotują się od 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości. Żeby skrócić ten czas...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

Wideo na temat: buraki na zimę