• Informacje na temat:

    buraki na słodko na zimę

Przepisy na temat: buraki na słodko na zimę
  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

  • Podstawowy dlatego, że można je po otwarciu doprawić tak jak lubisz - z cebulką, lub chrzanem lub odgrzać na masełku na słodko-kwaśno.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Super surówka ,szczególnie polecam do ostrych mięs.

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

  • Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.

  • Wypróbowany przepis na "Buraki na rukoli"

Artykuły na temat: buraki na słodko na zimę
  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...odtrutka. CHLORELLA: Te słodkowodne algi doskonale wiążą metale ciężkie, które znajdują się w zanieczyszczonej żywności. Tabletki z algami przyjmuje się między posiłkami. Kurację (dla dorosłych(...) o tej porze roku nie są. Lepiej kupować całoroczne, np. buraki, marchew, kapustę. Ziemniaki czy marchew wybieraj sprzedawane luzem, bez folii. Przemyśl, co z warzyw przygotować, bo jedne są bardziej...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Dodajmy sobie energii, czyli co jeść, gdy masz więcej niż 35 i 45 lat

    ...warzyw, za to tłusto i słodko. Twój organizm ma za mało witamin z grupy B. To właśnie może być przyczyną spadku formy. Organizm nie potrafi magazynować tych witamin, więc potrzebuje codziennych ich(...) buraki pokrój w cieniutkie plastry. Skrop oliwą, oprósz solą i mielonym imbirem. Piecz 15 minut (obróć na drugą stronę) w temp. 180 st. C. Mus owsiano-owocowy: 3 łyżki płatków owsianych zmiksuj...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • ZDROWO I KOLOROWO PRZEZ CAŁY ROK

    ...wtedy większa niż w pozostałych porach roku. Z tego powodu teraz najczęściej wybieramy jagody, czereśnie i maliny, z warzyw - szpinak i buraki. By cieszyć się ich smakiem także zimą, polecamy je zamrozić(...) niepowtarzalnych smaków, gdyż mogą być serwowane w wielu różnych zestawieniach. W zależności od indywidualnych preferencji, maślankę możemy serwować na słodko z owocami lub wytrawnie z warzywami. Każdy...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...wzmacniać barierę lipidową i doskonale nawilża. W mojej książce "Słodko, zdrowo, świątecznie" można znaleźć przepis m.in. na peeling czekoladowy, który prócz właściwości kosmetycznych jest też pysznym(...) akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...pomidorowym. ● KOLACJA: 150 g gotowanego łososia, salsa z rzodkiewki i marchewki, zielony groszek lub fasolka szparagowa. MAGICZNE ZUPY Dieta zupowa to idealny pomysł na zimę - jest łatwa i lekka(...). DLA KOGO: Przyda się, jeśli w święta zaszalałaś na słodko albo jeśli zbadałaś poziom cukru i okazało się, że jest zbyt wysoki. MENU ● ŚNIADANIE Odtłuszczony twaróg z łyżką kwaśnej śmietany...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...