• Informacje na temat:

    buraki na ostro

Przepisy na temat: buraki na ostro
  • Krem z pieczonych buraków z ostrymi kiełkami

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st., buraki owiń w folię aluminiową i piecz ok. 60 minut, aż zmiękną.  2. Gdy buraki wystygną, obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej litrem wody, dodaj zioła i gotuj ok. 20 minut.  3. Gdy wywar osiągnie ładny kolor, zmiksuj całość, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku...

  • Przepis Olgi Smile

  • ​Ćwikła

    Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu, szczypta soli, łyżka octu lub soku z cytryny, łyżka cukru, opcjonalnie: łyżka kminku; Przygotowanie: Myjemy buraki, osuszamy i gotujemy do miękkości - około 1,5 godziny. Ostudzone warzywa obieramy, ścieramy na tarce, odsączamy na sitku z nadmiaru soku. Chrzan obieramy i moczymy w zimnej wodzie (co najmniej godzinę, dzięki...

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

  • Zupy oczyszczające

    Pomidorowa na ostro Sposób przygotowania Warzywa (poza pomidorami i cieciorką) pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanej oliwie wraz z kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą, słodką papryką. Smaż(...) na oliwie. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut (aż buraki będą miękkie). Całość zmiksuj i podawaj np. z uprażonymi nasionami, pestkami, szczypiorkiem i pokruszonym serem feta...

  • Warto piec buraki, ponieważ zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze

  • Warzywne placki

    Ziemniaczane z burakiem Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Przestudź je, polewając zimną wodą, obierz i wystudź. Ziemniaki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Olej rozgrzewaj porcjami. Nakładaj porcje...

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

  • Dyniowe kule

    Po wydrążeniu dyni pozostają pestki. Nie wyrzucaj ich. Pestki dyniowe oczyszczają organizm z toksyn.

  • Tarte buraki

Artykuły na temat: buraki na ostro
  • Chipsy z buraka

    Warzywa obierz i umyj pod bieżącą wodą. Osusz na papierowym ręczniku i pokrój na cienkie talarki. Wrzuć wszystkie do miski i wlej oliwę.  Dokładnie wymieszaj...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Nowa twarz buraka

    ...zdrowe potrawy i naturalne produkty nadal trwa. Szefowie kuchni najpopularniejszych restauracji wracają do zdrowych dań sprzed lat i przygotowują je w zupełnie inny sposób. Pieczone buraki skropione(...) i które opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność. Buraki są bogate w kwas foliowy, który może się okazać zbawiennym nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też dla osób z chorobami serca. Zaleca się je...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...(jogurtem) i rzodkiewką. Truskawki dobrze współgrają z gotowanym czy marynowanym burakiem, szparagami oraz ze świeżym ogórkiem. Urozmaicą też klasyczną mizerię. Świetnie komponują się z sałatą lodową...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Ostre biegunki i zaparcia u niemowląt i małych dzieci

    Wielokrotnie rodzice się borykają z poważnymi kłopotami, które stanowi zbyt częste oddawanie stolca przez dziecko lub przeciwnie - niemożność wypróżnienia. Poniżej przedstawiamy wskazówki, jak postępować w takich sytuacjach.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...