• Informacje na temat:

    buraki kanapka

Przepisy na temat: buraki kanapka
  • Kolorowe kanapki

    Z pastą z buraka i ciecierzycy Sposób przygotowania Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200 st. C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka...

  • drugośniadaniowa kanapka ze śledziem

  • Kanapki z chrupiącą

    Idealne do pracy na drugie śniadanie.

  • Propozycja kanapki dla bardzo zgłodniałych

  • Warzywne pasty do kanapek

    ...obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia.  2. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Czosnek obierz, posiekaj, zimne buraki drobno pokrój...

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Z pastą jajeczną, twarożkiem, rostbefem, a może awanturką? Kanapka to nasze flagowe danie śniadaniowe, które zasługuje na odrobinę atencji i uznania. Jaka jest historia kanapki? Kto jest jej twórcą? Jak ewoluowała na przestrzeni lat? Jakie mamy rodzaje sandwiczy i jaki powinniśmy jeść chleb? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Tarte buraki

  • Hamburger ma swoje święto

    Klasycznie podaje się go z mięsnym kotletem. W wersji wegetariańskiej, można zastąpić go kotletem sojowym, z buraka albo grillowanym serem. Obowiązkowo jednak powinien znaleźć się w nim pomidor i majonez. We wtorek przypada Światowy Dzień Hamburgera.

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

Artykuły na temat: buraki kanapka
  • Pasta do kanapek: Krem z buraków

    ... 1. Buraki dobrze wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec ok. 50 minut - sprawdzić widelcem, czy...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

    ...o grubości pół centymetra i zalej gorącą marynatą. Odstaw na godzinę do wystygnięcia. Pieczone buraki Buraki dokładnie umyj, posmaruj olejem i posyp solą. Każdego buraka osobno zawiń w folię...

  • Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów. Fot. materiały prasowe Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny...

  • Kilka rzeczy, których nie wiedzieliście o kanapkach...

    Kanapka, genialna w swojej prostocie potrawa, do której istnienia tak się przyzwyczailiśmy, że nie wyobrażamy sobie dnia bez zjedzenia chociaż jednej sztuki.

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Burak - polski superfood

    Buraki zostały docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawiane od dawna w polskim klimacie, absolutnie zasługują na miano „superwarzywa”. Na naszych stołach goszczą niestety zbyt rzadko. A szkoda, bo to niedrogie i bardzo cenne źródło wielu składników odżywczych. W diecie sportowców i kobiet powinny gościć szczególnie często. Dlaczego? Jest bardzo wiele powodów.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Zabrakło chleba? Rozwiązanie na idealne śniadanie w szklance. Soki odżywcze na cały dzień

    To nieprawda, że pieczywo jest obowiązkowym elementem każdego poranka. Posiłek wcale nie musi składać się z kanapek, tostów czy bułek, by zapewnić nam energii na cały dzień. Jak skomponować idealne śniadanie w szklance?

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

Wideo na temat: buraki kanapka
  • Ciasto czekoladowe z burakiem i chlebek buraczany, czyli Samar Khanafer i jej buraczana kuchnia

    Burak to bardzo uniwersalne warzywo, które może być dodatkiem zarówno do dań słonych, jak i słodkich. W kuchni "Dzień Dobry TVN" z okazji Dnia Buraka Samar Khanafer pokazała, jak wkomponować to warzywo w nasze ulubione dania. Na stole pojawiły się między innymi: owsianka z burakami i malinami, chlebek buraczany z orzechami włoskimi oraz kanapki z buraczanym hummusem, awokado, orzechami pinii i szpinakiem.

  • Lunch do pracy

    Anna Starmach, polecała w "Dzień Dobry TVN" proste lunchowe dania, którą mogą być ciekawą alternatywą dla kanapek. Starmach przygotowała hummus z burakami, soczewicę z ziołami i kurczakiem, sałatkę ryżową z makaronem oraz tartę z pomidorami i kozim serem. TVN/x-news