• Informacje na temat:

    buraki i czerwona fasola

Przepisy na temat: buraki i czerwona fasola
  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Kolejny smaczny, dietetyczny obiadek :) Niech na talerzu bedzie kolorowo, skoro pogoda nas nie rozpieszcza.

  • Sezon na kiełki

    Skarbnica zdrowia i sił witalnych!

  • Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.

  • Warzywne pasty do kanapek

    ...obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia.  2. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Czosnek obierz, posiekaj, zimne buraki drobno pokrój...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.  2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem...

  • Zupa z burakami i czerwoną fasolą

  • Treściwy, smaczny posiłek

  • sałatka śledziowa idealna zarówno na świąteczny stół jak i na codzień jako zdrowa przekąska do pracy czy szkoły

Artykuły na temat: buraki i czerwona fasola
  • Smaczna i zdrowa fasola

    Jedz fasolę! Zapomnisz o migrenie, łamaniu w kościach i bezsenności.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Domowe sposoby na anemię

    .... Odcedź. Pij po 1/3 szklanki przed posiłkami. Możesz jeść kiełki lucerny. Są doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek. Buraki Stosowane są w leczeniu anemii, bowiem zawierają dużo kwasu foliowego...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Pasty Zdrowe Pola

    ...jej istnienia wspierają rozwój rodzimego rolnictwa. Podstawą past WA:ŻYWO, w odróżnieniu od wielu dostępnych na rynku past i hummusów zawierających ciecierzycę, są uprawiane w Polsce: fasola, marchew, buraki, pomidory, czy pieczarki. Marka Zdrowe Pola tworząc pasty WA:ŻYWO postawiła na starannie opracowane receptury, współpracę z lokalnymi rolnikami i unikalne połączenia smakowe. W pastach...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Warzywa i owoce dobrane do schorzenia

    ...przetarte warzywa (np. buraki, dynia, szpinak) oraz dojrzałe owoce bez skórki i pestek (np.: banany, jabłka). Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa (np. kapusta, cebula) oraz mało dojrzałe...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Dieta antyrakowa - lista produktów

    ...zwiększają odporność na wirusa, który wywołuje tę chorobę. Kolor czerwony (np. pomidory, truskawki, maliny, żurawiny, arbuzy, czerwona kapusta, czerwona fasola, wiśnie, jabłka, buraki). Czerwony kolor...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...