• Informacje na temat:

    buraki do barszczu na zimę

Przepisy na temat: buraki do barszczu na zimę
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ..., które przygotowaliśmy latem. Jak się okazuje, zima ma bardzo wiele smaków - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topac. Idealne danie na zimę według przepisu Rafała Borysa - Szefa...

  • Aby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa... będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Podpatrzone w kuchni u Justyny:)

  • Warto gromadzić różne warzywa na zimę, bo przecież teraz są w miarę tanie a w zimie się przydadzą .

  • Buraczki te to moja ulubiona sałatka na zimę z wszystkich przetworów, mogłabym się nimi zajadać i zajadać .Bardzo dobrze doprawione, w zimie idealne, choć ja robię zawsze ich tyle żebym mogła się nimi cieszyć o każdej porze roku. Produktem ubocznym sałatki jest przepyszny sok do barszczu. Traktuję go jak zakwas do barszczu, który jest bardzo dobrze doprawiony. Polecam każdemu.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Mini wersja na świąteczne przyjęcie

  • Smaczny pomysł na "Paszteciki do barszczu"

  • Smaczny pomysł na "Gwiazdki do barszczu"

  • Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!

  • Buraki kiszone, idealne na barszcz świąteczny.

Artykuły na temat: buraki do barszczu na zimę
  • ...(uwczesnie obrany i zamarnowany) pokrojone w kostke plus majonez, najlepiej kielecki. Odrobina cebulki i moze byc tez kukurydza. Nie moze zabraknac barszczu, krolewskiej zupy, zawsze z uszkami. Lub...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Diety oczyszczające

    Chcesz odzyskać po zimie wspaniałe samopoczucie, promienną cerę, płaski brzuch? Taką moc mają kuracje oczyszczające organizm z toksyn.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Młode warzywa

    ...dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...