• Informacje na temat:

    buraki czerwone przetwory

Przepisy na temat: buraki czerwone przetwory
  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Kopytka z dodatkiem buraków mają lekko słodkawy smak.

  • Przepis wart wypróbowania: "Czerwone spaghetti"

  • Sprawdzony przepis na "Czerwone risotto"

  • Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i konfiturą żurawinową.

  • Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Smaczne, kolorowe i nadaje się do wszystkiego :)

Artykuły na temat: buraki czerwone przetwory
  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...czerwonej papryki, świeży koper, 6 szklanek wody, 1/2 szklanki octu 10 proc., 7 łyżeczek soli, 12 łyżek cukru. Fasolkę umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końce i usuń włókna. Wrzuć ją do garnka z osoloną(...) zimę. Buraki marynowane Składniki na 4 słoiki (po ok. 300 ml):   1 i 1/2 szklanki białego octu winnego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc., 1 kg małych buraków, 3 szklanki wody...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • 5 sprawdzonych sposobów na zdrową krew

    ...1. Produkty mleczne, marchew i buraki Codziennie sięgaj po mleko lub jego przetwory. Dostarczają witaminy A, która usprawnia wykorzystanie żelaza pochodzenia roślinnego zwłaszcza w produktach(...), pieczoną lub gotowaną. Rób to ze względu na obecność witaminy B12, która zyskała miano czerwonej, gdyż wpływa na produkcję erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Jej niedobór może prowadzić do anemii...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Dieta na wzmocnienie odporności

    ...podczas zimy, która jest już przecież tuż-tuż? Przedstawiamy zatem krótką listę pokarmów, którymi nasze ciała na pewno nie wzgardzą!  Czerwone warzywa i owoce W tej grupie powinny znaleźć się np. pomidory, marchew, czerwona fasola i takaż cebula, papryka, kapusta, buraki ćwikłowe czy jabłka. Bordowe, czerwone i szkarłatne produkty spożywcze są zwykle bardzo bogate w przeciwutleniacze (jak...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...stawów.  Źródła kwasu: szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, ciemne piwo, czarna herbata, kawa, kakao, ziemniaki, jagody, orzechy, sezam, sałata, kapusta, kalafior, marchew, soja, figi, agrest...

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Pięć sposobów na przyswajanie żelaza

    ...w produktach żywnościowych, jak i w suplementach). Produkty bogate w żelazo (wołowina, jagnięcina, wątróbka, pestki dyni, orzechy, buraki, rośliny strączkowe, kasza jaglana i gryczana) warto więc łączyć(...) niektóre warzywa, np.: szparagi, karczochy, buraki ćwikłowe, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, por, groszek zielony. Do pokarmów wysokofruktozowych zalicza się także koncentrat pomidorowy...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...