• Informacje na temat:

    buraki czerwone na zime

Przepisy na temat: buraki czerwone na zime
  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    Kolejna zima i znowu przybyło nam centymetrów w pasie... A gdyby tak przeprowadzić szybką kurację wyszczuplającą?

  • wyjatkowo smaczne,nawet do chlebka z maslem..

  • Sezon na kiełki

    ..., dyni, słonecznika, a nawet czerwonej kapusty czy buraków.

  • Kopytka z dodatkiem buraków mają lekko słodkawy smak.

  • Przepis wart wypróbowania: "Czerwone spaghetti"

  • Sprawdzony przepis na "Czerwone risotto"

  • Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i konfiturą żurawinową.

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

  • Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

Artykuły na temat: buraki czerwone na zime
  • Idealna pora na czerwone buraki

    Możemy z nich przyrządzić zupy, sałatki, soki, a nawet nalewki i lody. Do wyboru mamy buraki okrągłe i bardziej słodkie - podłużne. Najlepsze są te osiągające nie więcej niż 8 cm średnicy. Gotowanie Buraki zawsze gotuję w skórce, dzięki czemu nie tracą zbyt dużo soku i cennych witamin oraz minerałów. Warzywa gotują się od 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości. Żeby skrócić ten czas...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    ...słodkie i mają niski indeks glikemiczny, świetnie sprawdzają się jako słodzik w deserach przyjaznych skórze. Im bardziej dojrzałe są banany, tym więcej w nich antyoksydantów! BURAKI: Detoks razy dwa(...) mitochondria. Buraki to naturalne doładowanie dla układu limfatycznego podczas zimy. Zawierają też sprzyjające detoksykacji pektynę i błonnik. Poza tym kryją w sobie wspierającą produkcję kolagenu witaminę...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Zimą dbaj o nerki

    .... Popularne grzańce z czerwonego wina i miodu, ciepłe napary i herbatki przygotowane z ziół (np. z pokrzywy) rozgrzeją i dodają energii. Ponadto różnego rodzaju kasze korzystnie wpływają na nerki(...) Buraki, seler, marchewka, pietruszka - te warzywa przez większość roku jemy w surówkach. O tej porze roku, gdy chcemy się rozgrzać, warto jeść te jarzyny gotowane krótko na parze z małą ilością soli lub...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Jak wzmocnić organizm po zimie

    O tej porze roku możemy odczuć spadek energii i osłabienie. Mamy na to radę! Wystarczy sięgnąć po naturalne leki, aby szybko stanąć na nogi.

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...