• Informacje na temat:

    burak iw balsamicznym

Przepisy na temat: burak iw balsamicznym
  • Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

    Składniki dla 4 osób: 1 kg obranych buraków, 4 łodygi rabarbaru, 500 g sera mozzarella di Bufala 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy "Party" 2 zielone cykorie Oliwa z oliwek Sól morska i wędzona Sok z 1 cytryny Ocet balsamiczny   Sposób przygotowania: Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 - 45

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Oryginalna sałatka z grillowanym burakiem cukrowym

    Niegdyś popularny składnik wielu dań, dzisiaj lekko zapomniany – burak cukrowy, wkracza ponownie do naszej kuchni! Niepozorne warzywo, z którego powstaje krystalicznie biały cukier doskonale smakuje także upieczony, grillowany lub smażony. Jego naturalna słodycz w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem, aromatem ziół i oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku...

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA

    ...buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7 . Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować 20 s/obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.  3.  Do naczynia(...) koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.  6.  Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5 . 7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

  • Tradycyjne buraki na maśle

    Składniki: 6 buraków np.  czerwonych i żółtych oliwa 4 łyżki (1/4 kostki) masła łyżeczka pokrojonej natki pietruszki ocet balsamiczny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Buraki dokładnie natrzyj oliwą i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku, 45-60 minut, aż będą miękkie. Odstaw na 10 minut, by ostygły. Potem obierz...

  • Pomysł na tę sałatkę powstał w mojej głowie na 15 minut przed przyjazdem gości. A to z tego względu, że sałaty do obiadu było po prostu zbyt mało.

  • Sałatka z pieczoną dynią i serami

    Składniki: 4 buraki 40 dag dyni 2 cukinie świeża natka pietruszki 20 dag sera korycińskiego 10 dag sera gorgonzola 10 dag obranych orzechów włoskich rozmaryn odrobina chilli 7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pokrój buraki. Wymieszaj rozmaryn, chilli, sól, pieprz i ocet, przypraw buraki, zawiń w folię. Grilluj 30 minut, wyjmij z folii na...

  • Moja propozycja kotlecików jagnięcych.

Artykuły na temat: burak iw balsamicznym
  • Wielka księga smaków: burak

    ...w cienkie plasterki gotowane buraki. Wszystko posyp piórkami czerwonej cebuli, skrop octem balsamicznym, posyp czarnym pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu rozłóż kawałki sera koziego. Tarta jest gotowa, kiedy(...)To rubinowe warzywo ma w sobie wielki potencjał. Jego delikatny, słodki smak sprawdza się w sałatkach, zapiekankach i innych daniach. Można je piec, gotować, kisić. Nie doceniamy zalet buraków...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Buraki w roli głównej

    ...z jednej strony kromki bagietki natrzyj czosnkiem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż na nich pokrojonego w grube półksiężyce buraka, zanurzonego wcześniej w occie balsamicznym, a na samym wierzchu plastry sera(...) Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Sałatka z pieczonym burakiem

    Składniki: 1 burak 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki orzechów nerkowca Pieprz i sól  do smaku  Mieszanka sałat Niebieski ser Burak pokrój w kostkę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C Oliwę zmieszaj z octem. Sałatę wyłóż na talerz, dodaj burak, ser, prażone orzechy. Skrop sosem. Dopraw solą i pieprzem.

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Te wspaniałe buraki!

    Buraki marynowane Składniki: 2 kg buraków Sól 150 g cebuli perłowej 125 g cukru 375 ml octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut(...) i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na 5 plastrów. Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Sałatka z buraków z kozim serem

    Składniki: 4 buraki 200 g koziego sera 100 g rukoli 4 łyżki prażonych włoskich orzechów 20 ml octu balsamicznego czarnego Umyj i wysusz buraki. Zawiń je w folię. Piecz 45-60 minut w 1160 st. C.  Pokrój buraki, dodaj rukolę, skrop octem balsamicznym.  Dodaj orzechy i plastry sera.

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...