• Informacje na temat:

    buraczki z papryka na zimę

Przepisy na temat: buraczki z papryka na zimę
  • Sałatki na ciepło

    ....  Buraczkowa z gruszkami Sposób przygotowania 1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki...

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

  • Buraczki z papryką

  • Bardzo lubię buraczki do obiadu i jem je często. Dlatego też wekując je na zimę, robię to na kilka sposobów. Tym razem wstawiam przepis na wersję z majerankiem. Jak będę miał następne zbiory na działce, to dorzucę kolejną wersję :)

  • Buraczki z chrzanem do słoików.

  • Niby wszystkie przepisy takie same, a jednak każdy inny. Ja lubię buraczki mocno przyprawione i taki też przepis podaję :)

  • Buraczki idealne na zimę. Przepis trochę pracochłonny /ścieranie na tarce/ ale z pewnością ten trud się opłaca bo buraki są przepyszne.

  • Rewelacyjne buraczki bardzo łagodne a za razem aromatyczne

Artykuły na temat: buraczki z papryka na zimę
  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...przygotować zapasy na jesień i zimę. Sprawdź, jak zachować ich smak i wartości odżywcze na dłużej! Prawidłowe przechowywanie w lodówce Lodówka to pierwsze urządzenie, w którym ląduje większość zakupów(...) warzywa takiej jak bób, paprykę, kalafiora lub buraczki warto zblanszować. W ogrodzie obrodziło? Wykorzystaj piwnicę Większość owoców i warzyw, zwłaszcza tych rosnących na naszej działce, możemy...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Papryka konserwowa w miodzie Składniki na 4-5 słoików (ok. 400 ml): 2 i 1/2 kg papryki, 1 szklanka octu 10 proc., 5 szklanek wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu, łyżka soli, po 8-10(...) wodą. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć połówki papryk i gotuj 5 min (dzięki temu papryka będzie bardziej sprężysta i nie połamie się podczas wkładania do słoików). Wyjmij ją, osącz...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Smaki arktyczne

    ...papryka i natka pietruszki - papryka jest wyraźnie pikantna, cebula mocna jak chrzan, natka aromatyczna jak ogrodowa bazylia po deszczu. Na przykład w hotelu nad pięknym fiordem dostałem na...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • W cztery tygodnie popraw odporność całej rodziny

    ...porzeczek, truskawek, malin, wiśni, aronii. Także popularne warzywa - kapusta, papryka, pomidor czy zielona pietruszka powinny często gościć teraz na naszych stołach. Owoce i warzywa z witaminą C najlepiej(...) posiłki. Buraczki czy ziemniaki można jeść cały rok. Teraz wykorzystuj warzywa, których nie jadacie zbyt często, np. przygotuj sałatkę z młodych liści szczawiu oraz mniszka lekarskiego, podaj duszone...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...