• Informacje na temat:

    buraczki tarte smażone

Przepisy na temat: buraczki tarte smażone
  • Jarskie kotlety z kaszy

    Jęczmienne burgery z dodatkiem buraczków Sposób przygotowania 1. Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach przez 1 godzinę. Następnie wystudź je i obierz. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła. Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam...

  • Gulasz ugotowany z karczku wieprzowego, warzyw podany z kaszą i smażonymi buraczkami kiszonymi.

  • Sałatki na ciepło

    ....  Buraczkowa z gruszkami Sposób przygotowania 1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki...

  • Nasze ulubione, tradycyjne, choć nieco musieliśmy „od cukrzyć”.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...kurczaka. Sałatka z pieczonych buraków Sposób przygotowania Buraczki dokładnie wyszoruj. Wytrzyj do sucha, posmaruj cienko olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz do miękkości przez ok. 70 minut. Upieczone buraczki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz z łupinek i odłóż do...

  • Super sprawa...Później: Pyk! i gotowe ;) Polecam zapiekanie buraków tak przy "okazji"...

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...dyni. Wierzch skrop oliwą. Wieżyczki z buraczków Sposób przygotowania Buraczki dobrze wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 1 godziny. Miękkie buraczki wyjmij, odwiń z folii, odłóż do przestudzenia. Przestudzone buraczki oraz kozi serek pokrój w grubsze plasterki. Ułóż z nich 4 wieżyczki...

  • Wiórki buraczane w zawlewie octowej

  • Nowe przepisy na mielone

    Rumiane kuleczki z fetą i papryką Składniki: 60 dag mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 4 cebule 2 łyżki bułki tartej 1 kg większych ziemniaków 1-2 łyżki grubej soli 5 łyżek oleju(...) odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Buraczki pokrój w kosteczkę. Główkę czosnku oczyść, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połowę czosnku podziel na ząbki, obierz je i posiekaj. Mięso przełóż do miseczki...

  • Wykwintna sałatka do obiadu.

Artykuły na temat: buraczki tarte smażone
  • Tarta orkiszowa z buraczkami

    ...30 minut do lodówki. Buraczki szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy w grube plastry i skrapiamy octem balsamicznym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez chwilę. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty lub tortownicę, podwijamy brzegi. Widelcem nakłuwamy spód i kładziemy podsmażone plastry buraków...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Buraczkowa tarta tatin z fetą

    .... Zawinąć je w folięspożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Buraczki wyszorować, obrać, każdy przekroić wzdłuż na pół. W żaroodpornej formie o średnicy 28 cm rozgrzać 2 łyżeczki oleju i resztę masła. Włożyć buraczki. Smażyć je około 10 minut. Potem skropić 2 łyżkami octu balsamicznego i polać miodem. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić jeszcze 10 minut. 3. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Mielone na 6 sposobów

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Bukiety młodych warzyw

    ...kwaśna śmietana, np. 18 proc., po kilka gałązek koperku, natki i szczypiorku, 2 jajka, ewentualnie 1-2 łyżki koncentratu buraczanego 1. Wszystkie buraczki obierz i posiekaj lub zetrzyj na tarce(...) botwinki. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 180 kilokalorii Kotlety marchewkowe Składniki na 4-6 porcji: 15 dag ryżu, 5 marchewek, 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...