• Informacje na temat:

    buraczki na zupe

Przepisy na temat: buraczki na zupe
  • Krem z buraczków prosto z Podlasia

    Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

  • Wspaniałe na zimowe dni na zupę i surówkę. (z ok. 1,2 kg buraków wychodzą 3 słoiki po dżemie.)

  • Chłodnik litewski

    Zupa na upały.

  • Surówka z pieczonych buraczków to smaczny i zdrowy dodatek do codziennego obiadu. Buraczki podczas pieczenia nie tracą swoich wartości odżywczych a dodatkowo zyskują na smaku. Polecam!

  • Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

    Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry.

  • Uwielbiam buraczki, bardzo zasmakowały mi kupione w jednym sklepie. No i postanowiłam zrobić podobne.

  • Klasyczna botwinka

    Esencjonalna zupa z Mazowsza w pięknym, różowym kolorze.

  • Buraczki mają wyraźny smak, ale nie są ostre.

  • Jeśli nie chłodnik litewski, to gazpacho

    Zimne zupy, chłodniki świetnie się sprawdzają latem, w porze upałów. O ile chłodnik z buraczków potrafi chyba zrobić każdy, o tyle gazpacho jest mniej popularne, a równie smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Buraczki domowe:)

Artykuły na temat: buraczki na zupe
  • Chłodnik z buraczkami

    Przygotowanie: 1. Botwinkę drobno posiekaj.  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.  3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Krem z buraczków

    Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Starte buraczki włóż do gotującego się bulionu warzywnego. Dodaj oliwę z oliwek, łyżkę tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy do smaku oraz cebulę. Do całości wlej sok i startą skórkę z pomarańczy oraz jogurt naturalny. Dokładnie rozdrobnij blenderem. Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Zupa krem z dodatkiem dyni

    Umytą włoszczyznę i czosnek wrzuć do garnka z zimną wodą. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Ugotuj wywar warzywny. Buraczki umyj i każdy z...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Zupa z botwinki

    Przygotowanie: Obierz marchewkę, pietruszkę i burak, umyj i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, wrzuć do wrzącego bulionu, gotuj na wolnym ogniu. Po 10 min dodaj umytą i posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj 10-15 min. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj siekaną zieleninę i jogurt naturalny. Zobacz także:

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    Natomiast boćwina to zupełnie inne warzywo. Nazywana jest burakiem szpinakowym czy liściowym, gdyż ma jadalne wyłącznie liście i ogonki (nie korzeń). Boćwinę przyrządza się podobnie jak szpinak(...), posypanymi koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Młode buraczki gotujemy z innymi warzywami, a liście botwiny dodajemy pod koniec gotowania. Uwaga! Ze względu na kwas szczawiowy botwinę należy gotować...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...