• Informacje na temat:

    buraczki n zime w occie

Przepisy na temat: buraczki n zime w occie
  • Sałatki na ciepło

    ....  Buraczkowa z gruszkami Sposób przygotowania 1. Buraki posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 godz. w 190 st. Miękkie buraczki odwiń z folii, lekko przestudź, obierz, pokrój w plasterki...

  • Buraczki ze słoika

  • Prosto z Londynu przywiozlam inspiracje na domowe fish &chips - narodowa potrawe Brytyjczyków, obecnie juz troche zapomniana. Do tego sos musztardowy i lekka salatka .Mniej kalorii - wiecej smaku.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

  • wyjatkowo smaczne,nawet do chlebka z maslem..

  • danie smaczne i zdrowe

Artykuły na temat: buraczki n zime w occie
  • Buraki marynowane

    Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Jak zaradzić jelitówce?

    Nie ma leku na wirusowe zakażenie żołądka i jelit. Co więc możemy zrobić, by złagodzić przykre dolegliwości?

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...obrany czosnek i wszystko zagotuj. Zalewę przecedź, a przyprawy rozdziel równo do słoiczków. Buraczki włóż do słoików z przyprawami. Zalewę ponownie zagotuj, gorącą zalej buraczki i od razu starannie zakręć. Pasteryzuj je 20 min. Z marynowanych buraczków przygotujesz zimą pyszną sałatkę. Pokrojone w kostkę 3 buraczki połącz z małą czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, 1/4 opakowania sera feta...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Smaki arktyczne

    Im dalej na północ, tym jadalna roślinność wydaje się uboższa. Kucharze norwescy od kilkunastu lat zadają kłam tej powierzchownej opinii , tworząc przy tym zupełnie oryginalne potrawy.

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...