• Informacje na temat:

    buraczki mojej mamy

Przepisy na temat: buraczki mojej mamy
  • Wspaniały barszczyk,moja mama gotuje zawsze na wigilię.

  • Prosta zupa dla fasolowych smakoszy wg przepisu mojej mamy :)

  • Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.

  • Ulubiona, szybka i prosta sałatka mojej mamy. Wszystkim smakuje i zawsze prosimy o WIĘCEJ....

  • Skoro jesień, to jabłka, a skoro jabłka – to szarlotka, a najlepiej – szarlotka mojej mamy. A raczej jabłecznik mojej mamy, bo ona sama nigdy nie nazywała tego pysznego i prostego ciasta szarlotką. W czasach mojego dzieciństwa to był po prostu jabłecznik. Mama na szczęście często go piekła. Uwielbiałam to ciasto! A najbardziej wtedy, gdy było świeżutkie i ciepłe, przed chwilą wyjęte z piekarnika. Mama nie chciała się godzić na jedzenie tak świeżego ciasta. Ostrzegała, że brzuchy nas rozbolą....

  • specjalnie dla oliwia_winna kaloryczne tluste paczki;) pozdrawiam cie oliwio;)

  • Jest po prostu przepyszny!

  • Pyszny, klarowny, idealny na zimne dni

  • szybkie i pożywne danie na ciepło

  • na tłusty czwartek

Artykuły na temat: buraczki mojej mamy
  • Rodziców miałam osobnych

    ...tato" - mówi Malwina. Rodzi się Kacper. Malwina z każdej wizyty u ojca i jego nowej rodziny wraca rozdrażniona. - Był złośliwy - wspomina. - Kpił z mamy i babci, mamy mojej mamy. Rok później moja mama(...) dawni koledzy mamy z dzieciństwa. "Nie chcę żadnego nowego taty", powtarza często Malwina. - Byłam zazdrosna. Mama mówiła mi, że to tylko koledzy. I tak właśnie było, ale ja nie wierzyłam - wspomina...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...

  • Chlodnik ach chlodnik .... i na kwasno i na slodko

    ...z botwinki. Bierzemy peczek albo dwa mlodziutkiej botwinki i gotujemy  oczywicie pokrojona  nie zbyt drobno. Mozna z jakas kostka miesna ( byle nie kostka knora ) dla tych co miesozerni. Kiedy juz mamy(...) mdla. I teraz zabawa na calego. Do zimnego juz chlodnika wrzucam ; - ogorek swiezy krojony w kosteczke, - rzodkiewke w polplasterki, -mozna dodac mlodziutkie buraczki w slupki ( jak byly...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...domyślić, co działo się na podkarpackiej wsi w dniu drugiego ślubu mojej babki. Oj, plotkowały wtedy kobiety, to była sensacja sezonu, a właściwie dekady! Widziałam kiedyś na zdjęciu babcię, jej drugiego(...). Wtedy zakochałam się na nowo w rosole i robię go często - moja starsza córka Zosia uwielbia to danie. Nie brałam przepisu od mamy, sama opracowałam recepturę. Gotowanie rosołu jest proste, każdy...

  • Masz dość monotonnych potraw, ale brak Ci pomysłów jak urozmaicić codzienne posiłki ? Weź udział w konkursie i wygraj jedną z trzech książek Darii Ładochy „W mojej tajskiej kuchni” Fot.123rf   Książka „W mojej tajskiej kuchni" odkrywa przed nami tajemnice Azji. Niecodzienne przyprawy, zaskakujące dodatki, wielość kolorów wprowadzają nas w świat egzotyki i tajskich przygód. Dzięki 90 przepisom zawartym na stronach książki Darii Ładochy będziesz mógł poeksperymentować w kuchni i przygotować...

  • ...spokojnie.     Wczoraj zrobilam gołabki, buraczki i kotlety mielone i okolicznosci złozyły sie tak, że zaprosiłam wszystkich czyli rodziców i  dwie siostry z rodzinami na obiad. Kiedy jedna z nich uświadomiła mi, że poniewaz za tydzien sa urodziny mojej mlodszej córki i mozna to zgrac to stanęłam na wysokości zadania, szybko zrobiłam ciasto, mam lody zamiast tortu i będzie git, tym bardziej, że...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Ugotowałam sobie zupkę do pracy. Botwinkę, z młodych buraczków. Nic w tym nadzwyczajnego, wiem. Jednak to była pierwsza taka zupa w mojej karierze kulinarnej. I...

  • Prowadzisz bloga lub kulinarny fanpage? Podziel się z nami swoim pomysłem na danie z mrożonych warzyw lub owoców, a być może to właśnie do ciebie trafi jedna z atrakcyjnych nagród. Jesień trwa w najlepsze i coraz trudniej nam o świeże warzywa i owoce, które będą wspierały nasz organizm w walce z jesiennymi przeziębieniami. Dlaczego by więc nie sięgnąć po mrożone produkty, które są wyjątkowo łatwo dostępne? Abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zebrano i zamrożono je w szczycie...