• Informacje na temat:

    buraczki czerwone z papryką

Przepisy na temat: buraczki czerwone z papryką
  • Sznycle w papryce

    Sposób przygotowania 1. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki oczyść z białych błonek i dokładnie opłucz. Potem osusz je i pokrój na kawałki. Czerwone cebule obierz, potnij w plasterki. Natkę umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj je. Kotlety opłucz, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Potem mięso oprósz 2 łyżkami mąki.  2. Na patelni rozgrzej 2 łyż- ki oliwy. Włóż przyprawione sznycle...

  • Dziś do słoików, ale zimowa porą na obiadek jako dodatek polecam:)))

  • Kolorowe pasty kanapkowe

    ...1. Krem paprykowy: Upiecz 3 czerwone papryki. Kiedy na skórce pojawią się brązowe plamki, przełóż strąki do foliowej torebki. Szczelnie zamknij i wystudź. Ugotuj 2 ziemniaki. Strąki papryki obierz ze skórki i oczyść z pestek. Zmiksuj z ciepłymi ziemniakami. Krem paprykowy przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. 2. Groszkowy twarożek : Ugotuj do miękkości 30-40 dag zielonego groszku...

  • Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i konfiturą żurawinową.

  • Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

    Czerwone risotto Sposób przygotowania 1. Botwinkę oczyść. Buraczki posiekaj, podduś na 1 łyżce masła z octem i miodem. Liście botwinki poszatkuj, dorzuć do buraczków. Wlej 1/2 bulionu, duś, aż buraczki będą miękkie, zmiksuj.  2. Czerwoną cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podduś na szklisto na reszcie masła. Dodaj opłukany i osączony ryż, smaż 2 minuty. Wlej połowę wina i duś, skrapiając...

  • Bardzo smaczne buraczki idealne do zimowej spiżarki

  • Warzywne pasty do kanapek

    ...resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go 3 minuty. Dodaj do jednej porcji piure. Ponownie zmiksuj. Przypraw gałką. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Zmiksuj na gładko. Przypraw słodką papryką. Buraczkowa z ciecierzycą Sposób przygotowania 1. Buraczki wyszoruj, zalej wrzątkiem, gotuj w łupinkach 50-60 minut. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą, a potem...

  • Kolejna propozycja na zimowe buraczki.

  • Nowe przepisy na mielone

    Rumiane kuleczki z fetą i papryką Składniki: 60 dag mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 4 cebule 2 łyżki bułki tartej 1 kg większych ziemniaków 1-2 łyżki grubej soli 5 łyżek oleju(...) odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Buraczki pokrój w kosteczkę. Główkę czosnku oczyść, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połowę czosnku podziel na ząbki, obierz je i posiekaj. Mięso przełóż do miseczki...

  • Smaczne, kolorowe i nadaje się do wszystkiego :)

Artykuły na temat: buraczki czerwone z papryką
  • Buraczki

    ...i majerankiem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obsyp je mąką i usmaż na złoty kolor. W garnuszku stop masło i dodaj buraczki. Całość posyp mąką. Przypraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Pierogi z botwiną Składniki : 40 dag mąki pszennej, 50 dag botwinki, 20 dag bryndzy, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, szczypta ostrej czerwonej papryki, 10 dag boczku, pieprz, sól. Przygotowanie: Botwinkę umyj...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    Ich dieta powinna obfitować w czerwone mięso oraz składniki odżywcze, które ułatwiają przyswajanie żelaza.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Więcej warzyw i owoców to aż pięć nowych korzyści dla zdrowia!

    Zjadaj co dnia nawet sześć porcji warzyw i cztery owoców. Porcja to np.: 1 pomidor, 1 szklanka różyczek brokuła, 1/2 szklanki tartych buraczków, 1 jabłko, 2 mandarynki. Taka ilość roślinnych pokarmów zapewni ci nie tylko szczupłą sylwetkę i zdrowy układ krążenia!

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    ..., herbata lipowa. Drugie śniadanie  Sałatka z cytrusów, herbata zielona lub pięć biszkoptów, pomarańcza, herbata owocowa. Obiad Zupa-krem czosnkowa, ziemniaki z wody, buraczki, indyk w sosie...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Mielone na 6 sposobów

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...