• Informacje na temat:

    bundz owczy

Przepisy na temat: bundz owczy
  • A może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy

  • Zakopiańskie caprese.

  • idealne lekkostrawne i syte śniadanie na diecie bezsolnej, eliminującej warzywa cebulowe i na dobry metabolizm :) delikatny młody biały ser z mleka owczego otulony rzeżuchą i chili

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • latwe w przygotowaniu i pyszne

  • Świetny dodatek do makaronu, do kanapek. Dzisiaj z dodatkiem góralskiego bundzu. Spróbujcie a nie pożałujecie ;)

  • Jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem sera bundz. Od kilku lat jestem jego miłośniczką, uważam że jest pyszny. Lekko słodkawy, świetnie smakuje posypany solą i położony na kanapce posmarowanej masłem. Bundz sprawdza się doskonale w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do jajecznicy.

  • Tradycyjny chłodnik ogórkowy przeze mnie troszkę zmieniony. Dodałem bułgarski owczy ser kaszkawal i zamiast zwykłego kefiru dodałem turecki ayran.

  • Świeży serek prosto z gór w połączeniu z tradycyjnym, choć nieco zmienionym, przepisem na sałatę zieloną z jajkiem i śmietaną. Sałatę zieloną zastąpiłam tutaj lodową, ale możecie wykorzystać tą, którą bardziej lubicie. Mnie odpowiada lodowa ze względu na jej chrupkość. Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego, aby lekka sałatka była jeszcze lżejsza. Wyszło baaardzo smacznie. Polecam :)

Artykuły na temat: bundz owczy
  • Bundz, bryndza i oscypek

    Bundz Ma lekko pleśniową skórkę i słodki, delikatny smak. Jest serem twarogowym w kształcie bochenka. Najlepiej smakuje w sałatce z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią, skropiony oliwą z oliwek. Równie smaczny jest na świeżym pieczywie i podawany na słodko z miodem lub konfiturą. Bryndza Jest ostra – słonawa i raczej pikantna. To ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego...

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...zapewnienie zbytu przetworzonej żywności Który z tych serów nie należy do unijnego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych? a) redykołka b)   bundz c) wielkopolski ser smażony...

  • Sandacz, owczy ser, a może cukinia? Który składnik stanie się podstawą twego dania? Stefano ma dla ciebie wiele ciekawych propozycji. Tylko wybierać i przebierać. W kuchni Stefano Terazzino po raz kolejny możesz doświadczyć prawdziwych włoskich smaków. Danie oparte na pysznym makaronie tagiatelle to propozycja dla tych, którym znudziły się zwyczajne polskie wstążki. Wystarczy tylko wybrać jeden zaproponowany przez Stefano składnik: cukinię, owczy ser albo sandacza. Który? Zależy od ciebie....

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...sery: bryndzę, oscypek i bundz. A także za kiełbasy, które robi się w Liszkach i charsznicką kapustę kiszoną. To są takie produkty, które mnie bardzo umiejscawiają kulinarnie. Odkryłem polską kuchnię(...) włoskich przysmaków? Myślę chociażby o casu marzu - serze owczym, w którym żyją larwy much. - To jest ser, który najpierw słychać, a potem widać - nie da się nie słyszeć wypadających robaków! Ale nigdzie...

  • Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania. Popularna w Polsce pizza jest narodową potrawą Włochów, a każdy region tego kraju ma jej własną odmianę, stąd np. pizza neapolitana czy sicciliana. Kulinarne Włochy dzielą się na regiony: północny, środkowy, południowy oraz odrębną Sycylię. Północ to kuchnia obfitująca w mięsa smażone na maśle, południe szeroko czerpie z owoców morza i oliwy. Kuchnia włoska jest bardzo...

  • Wesele z elementami folkloru

    ...góralskiego wesela na stole biesiadnym nie może zabraknąć takich wyrobów, jak śliwowica, kwaśnica, oscypki, bundz czy grule z kwaśnym mlekiem. Współcześnie wiele tych tradycji kontynuują rodzimi górale...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Zdjęcie 123rf Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał spróbować dziwnej mieszanki. Zaskoczony odkrył, że jej płynna cześć nadaje się do picia, a reszta mleka nadaje się na sycący posiłek. Trudno stwierdzić, ile prawdy jest w tej opowieści,...

  • Książka twórczyni kultowego bloga MyNewRoots prezentującego potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej. Autorka od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy oparte o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe. Proponuje zarówno proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, jak i bardziej skomplikowane potrawy. Zawsze są one jednak przystępnie opisane i zilustrowane pięknymi zdjęciami. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna. Słynny bezglutenowy chlebek zmieniający życie...