• Informacje na temat:

    bulwy kopru włoskiego

Przepisy na temat: bulwy kopru włoskiego
  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...5 min. Podduś. Posyp natką. Sałatka z miętą   Bulwę kopru posiekaj na jak najcieńsze plasterki łącznie z koperkiem z bulwy. Dodaj seler, ogórek, jabłko, pestki i miętę. Wymieszaj, dopraw do smaku(...) razem z nią, np. wkładając całe bulwy między warstwy kapusty). W sałatkach dobrze smakuje w połączeniu z cytrusami, gruszkami, jabłkami, wędzonym kurczakiem i serami pleśniowymi. Na ciepło robi się...

  • I poszło. Było, pysznie i aromatycznie. Przepis zaczerpnięty od Jamie'go Oliver'a.

  • Przysmaki z kopru włoskiego

    ...słodkiej śmietanki, sól, pieprz Przygotowanie: Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć(...) z pomidorów i kopru włoskiego Składniki: - 0,5 kg. różnych pomidorów, - 2 bulwy kopru włoskiego, - sól, pieprz, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 1 łyżka ostrej musztardy, - 1/2 szklanka oliwy...

  • Przepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa.

  • Sałatka z pomidorów i kopru włoskiego

    Składniki: - 0,5 kg. różnych pomidorów, - 2 bulwy kopru włoskiego, - sól, pieprz, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 1 łyżka ostrej musztardy, - 1/2 szklanka oliwy z oliwek Przygotowanie: Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, najlepiej to robić w zakręconym słoiku, energicznie wstrząsając. Pomidory i koper pokroić i polać...

  • Bardzo smaczna, szybka i zdrowa wloska salatka z kopru wloskiego i pomaranczy . Specjalnego aromatu dodaje swiezy koper i rózowy pieprz.

  • Koper włoski (fenkuł) pod beszamelem

    Składniki: - 2 szt. kopru włoskiego, - 1 kieliszek białego wytrawnego wina, - 1 łyżka masła, - 1 płaska łyżka maki, - 2 łyżki tartego żółtego sera, - 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, - sól, pieprz Przygotowanie: Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło...

  • Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z młodego szpinaku i kopru włoskiego"

  • Karp ze śliwkami

    Jakich składników będziemy potrzebowali? 150 g filetu z karpia, 1/4 bulwy kopru włoskiego, mały pęczek koperku, 50 g śliwek kalifornijskich, sok z cytryny, oliwa z oliwek, cukier do smaku i 100 ml czerwonego wytrawnego wina. "Karpia oczyścić, pokroić na kawałki i osuszyć. Koper włoski bardzo drobno poszatkować, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą, a następnie połączyć wszystko oliwą...

  • Niecodzienna sałatka - z kopru włoskiego, oliwek i pieczonego kurczaka w sosie pomarańczowo-szafranowym

Artykuły na temat: bulwy kopru włoskiego
  • Bulwy jam z pikantnym wieprzowo-fistaszkowym farszem

    Bulwy wypełnione farszem i podane ze skwarkami to niebanalne i sycące danie.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Marchewka i Wloski Koper w wanili czyli wiosenna kolacja

    ...z warzyw... Lucia pisala dwa dni temu o wloskim koprze. Jego delikatne bulwy teraz na wiosne sa najsmaczniejsze. Moja przyjaciolka Francesca, rodem z Calabrii...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Nowe na polskim stole. Fenkuł

    Jak kupować  Wybieraj jędrne, kruche, dobrze uformowane bulwy. Jeśli fenkuł ma zewnętrzne łodygi uschnięte, to go dyskwalifikuje. Koper włoski przechowuj w lodówce w pojemniku na warzywa.  Jak go pokroić  Opłucz pod bieżącą wodą, odetnij nać i spodnią część bulwy, usuń zewnętrzne liście. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb. Połówki kopru przekrój na pół (w takiej formie możesz go zapiekać) albo...

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...

  • Sałatkowe miseczki po 100 kalorii

    ...dressingu bazyliowego. Sałata masłowa, koper włoski, borówki i chili  Pokrój w plastry  ½ sałaty  masłowej, zerwij listki z ¼ bulwy kopru włoskiego i pokrój ją w cienkie plasterki, najlepiej na...

  • Restauracja Trattoria Soprano organizuje święto włoskiego wina! Będzie to nie lada gratka nie tylko dla miłośników tego trunku, ale również okazja dla początkujących, by poznać tajniki degustacji. Podczas Festiwalu odbędzie się konkurs dla blogerów winiarskich „ Zwinny degustator" . Na uczestników czekają trzy konkurencje, które dokładnie sprawdzą ich wiedzę i zdolności. Konkursowe zmagania ocenią redaktorzy z największych portali m.in. nasze-wina.pl, winicjatywa.pl,...

  • Jajko i spółka

    ...), 2 czerwone pomarańcze, mała bulwa kopru włoskiego, 1/2 czerwonej cebuli, 2 łyżki czarnych oliwek, najlepiej odmiany kalamata, 2 łyżki octu z sherry, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok wyciśnięty(...) pędy kopru odetnij, posiekaj i odłóż. Wytnij z bulwy twardy środek, resztę pokrój na cieniutkie paseczki. 4. Cebulę pokrój na krążki i namocz w wodzie z lodem. 5. Sok pomarańczowy wymieszaj z octem...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...