• Informacje na temat:

    bułki żytnie razowe na zakwasie

Przepisy na temat: bułki żytnie razowe na zakwasie
  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...z mąki żytniej razowej, ale można też przygotować go z płatków owsianych. Wsyp do kamionkowego naczynia opakowanie płatków, dodaj łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą, przykryj czystą ściereczką...

  • Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

  • bułki żytnie na zakwasie z płatkami owsianymi

  • Bułki pszenno-żytnie upieczone z mąki chlebowej Typ-750 i mąki żytniej Typ-720. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 212 g każda.

  • Śniadaniowe bułki żytnie z ziarnem słonecznika. Polecam.

  • Proste bułki pszenno – razowe

  • Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie np. pumpernikel. Mąką żytnia, zwłaszcza razowa, zawiera dużo błonnika, który jest nam niezbędny. Chleby żytnie można wypiekać z mielonych ziaren, mąki żytniej razowej (typ 2000), żytniej drobnej (typ 780), z dodatkiem (lub bez) mąki pszennej chlebowej (typ 750 ). Chleb, który przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Mąka...

  • Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp. Trochę pracochłonny, ale warty zachodu...

  • Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trzeba go wyrabiać a jedynie odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia po czym... włączyć piekarnik i cieszyć się aromatem unoszącym się w całym domu!

Artykuły na temat: bułki żytnie razowe na zakwasie
  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650(...). Przygotuj zakwas. Do dużego, wyparzonego słoika wsyp 1/2 szklanki mąki żytniej, wlej 1/2 szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...i mięśni (stanowi je skrobia). Ważne jest to, po jaki chleb sięgniemy Bogatsze w korzystne substancje jest pieczywo razowe wypiekane z mąki z tzw. pełnego przemiału: miele się pełne ziarno razem z otoczkami. W trakcie produkcji mąki „białej” otoczki są odwiewane. A szkoda, bo to one stanowią źródło cennych substancji. Jeśli do chleba razowego zostaną dodane nasiona oleiste np. słonecznik, dynia...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Pieczywo dla zdrowia

    Wybieraj chleb na naturalnym zakwasie Upieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału, chleb ten jest bogaty w błonnik, mikroelementy i witaminy. Dzięki zakwasowi działa niemal jak(...) chleb nie rozpada się, łatwo się kroi, jego charakterystyczną cechą jest sprężystość (po naciśnięciu palcem wraca do dawnej postaci). Żytnie pieczywo na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Kwaśne i pyszne

    ..., żytni chleb na zakwasie i kiszoną kapustę. Dziwiło ich również to, że prawie wszystkie polskie zupy są kwaśne. To one do dziś w znacznej mierze decydują o specyfice naszej kuchni. Warto więc docenić je(...) pszennej razowej, 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku, 1 gruba kromka chleba razowego Przygotowanie: Przygotuj zakwas. Mąkę przesiej do wysokiego słoika i zalej wodą. Dodaj...

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    ...żytniej razowej typ 2000 i pół szklanki wody i czekamy, aż się to przefermentuje, co zwykle zajmuje dwa-trzy dni, jednak swoją moc zakwas osiąga po tygodniu. Całość musi mieć konsystencję gęstej...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...