• Informacje na temat:

    bułki zapiekane polska gotuje

Przepisy na temat: bułki zapiekane polska gotuje
  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Smaczne potrawy na obiad

    Zapiekane pomidory Sposób przygotowania 1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa razy w maszynce z dodatkiem gałązki świeżego tymianku. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę, wodę, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, pieprz i szczyptę soli. Rozbij jajko, dodaj żółtko i ubite...

  • Odmiana dla zwykłych bułek, które jemy na śniadanie bądź na kolację.

  • Pasztety

    ...dworach, ale także na szlacheckich dworach w Polsce. Ponieważ staropolska kuchnia w dużej mierze czerpała inspiracje z kuchni francuskiej, toteż w polskich dworach chętnie gościły mniej lub bardziej...

  • Jest to smaczna i szybka potrawa, a dziś właśnie została przyrządzona na niedzielne śniadanie ;-)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..."przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!" . Najlepsze przepisy nagradzamy! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Idealna do kanapek :) Smak mojego dzieciństwa :)

  • Pyszne wiosenne bułki zapiekane ze szprotem wędzonym, pomidorami, papryką, oliwkami i świeżymi ziołami. Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

  • Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem śliwki i suszonych grzybów. O idealnej konsystencji, aromatyczny.

Artykuły na temat: bułki zapiekane polska gotuje
  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    Polski lub chociaż Krakowa? - Tak, zdecydowanie. Są miejsca w Polsce, które bardzo lubię kulinarnie. Podkarpacie i małopolska to dwa szczególnie ciekawe regiony, jeśli chodzi o kulinaria. Podkarpacie ze(...) późno, ale z pełną świadomością tego, co robię. W Polsce łatwo gotuje się po włosku? Chodzi mi przede wszystkim o dostępność składników. - Już łatwo. Sytuacja bardzo się zmieniła w przeciągu...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • ​Kapusta faszerowana z mięsem mielonym

    ...masła cebulą i posiekanymi drobno grzybami. Farsz wkładać między liście sparzonej kapusty i zapiec w piekarniku jak uprzednio. Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Już czas na grzybobranie!

    Złota polska jesień i kosz pełen grzybów. A potem - do stołu!

  • Tradycyjna kuchnia polska w wersji przyjaznej diabetykom. Niemożliwe? Zastanów się raz jeszcze. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi" - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i...

  • Choroba wrzodowa. Co jeść, aby uniknąć jej zaostrzenia?

    Odżywianie przy chorobie wrzodowej wymaga szczególnie właściwego doboru potraw i ich składników, które pomogą złagodzić dolegliwości i nie wywołają stanów zapalnych. Dlatego proponowane poniżej posiłki są zarówno lekkostrawne, jak i smaczne, a przygotowała je Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ...: - 1/2 cukinii, - 1/2 małej marchewki, - 1/2 małej pietruszki, kawałek selera, - 1/2 małej cebuli lub kawałek pora, - mielone mięso drobiowe, - kawałek bułki lub 1/2 kromki chleba...

  • Autorka proponuje tradycyjne polskie potrawy w nowoczesnym - lekkim i zdrowym wydaniu. Każda pozycja z serii zawiera liczne kolorowe ilustracje prezentujące potrawy oraz sposób ich wykonania. Kuchnia polska dzień po dniu Małgorzaty Caprari składa się z 12 tomów, odpowiadających kolejnym miesiącom. W każdym z nich znajdą Państwo przepisy na smakowite obiady i kolacje z uwzględnieniem dostępnych w danym miesiącu produktów - sezonowych warzyw i owoców.