• Informacje na temat:

    bułki wrocławska

Przepisy na temat: bułki wrocławska
  • Bułka wrocławska; ser żółty; 2 szkl. mleka; 1 jajko; ok. 1 łyżeczki pieprzu; gałka muszkatułowa.

  • ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

  • Tyrolki z boczkiem w orzechowym sosie

    Składniki na 4 porcje: Knedle: 50 dag suchej bułki pszennej (może być wrocławska albo bagietka) 40 dag wędzonego boczku 10 dag wędliny 1 cebula 5 jajek 250 ml mleka szczypta(...) obierz, grubo posiekaj. Wędlinę drobno pokrój. 2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na olej, dołóż cebulę i wędlinę, podsmaż. Dodaj do bułki. Oprósz mąką, odstaw na 10 min...

  • Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)

  • Szybka sałatka

    Składniki: ●duża garść kiełków buraka ●duża garść kiełków lucerny ●3-4 rzodkiewki ●1/2 małej cukinii ●2-3 kromki z pszennej bułki, np. wrocławskiej ●sól, pieprz ●oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Kiełki buraka i lucerny opłucz na sicie i osącz. Warzywa umyj. Rzodkiewki i cukinię pokrój w plasterki; te z cukinii dodatkowo podziel na cztery. 2. Bułkę pokrój w kostkę i opiecz na małej...

  • Pyszne i mięciutkie bułki do hamburgerów, wiadomo - co domowe to najlepsze :)

  • Ratatuj na grzance

    Składniki na 6 porcji: po 1 czerwonej i żółtej papryce 2 małe cukinie 1 mały bakłażan 4-5 dojrzałych pomidorów 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 bułka wrocławska sól pieprz zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz...

  • Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...- mąka poznańska, znakomicie nadaje się do wyrobu pierogów, na pizzę, a także do zasmażek i sosów. Typ 500 - mąka wrocławska, z niej powstaną pyszne naleśniki, racuchy i gofry.   Typ 500 - mąka(...). Mogą z niej także powstać np. domowe bułeczki. Typ 650 - warto po nią sięgnąć, jeśli chcemy upiec  bułki, ciemne ciasto  - pierniki, lub zrobić zasmażkę. Doskonale sprawdzi się także, jako...

  • Fajna opcja dla zapracowanych,ciasto wyrabiasz i formujesz bułeczki wieczorem,wrzucasz do lodówki a rano tylko pieczesz i zajadasz się świeżutkimi i pachnącymi bułeczkami :-)

Artykuły na temat: bułki wrocławska
  • 3 kroki do...

    ...1. Im niższy jest typ mąki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków. Czyli mąkę tortową (typ 400 i 450) stosuj głównie do pieczenia biszkoptów, babeczek i tortów. Wyższy typ mąki (550 i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Teraz króluje cukinia!

    ...szprotki, udekorować gałązkami koperku. Roladki z cukinii Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, 2 gałązki bazylii, 2 małe pojemniczki serka wiejskiego, 1/2 bułki wrocławskiej, oliwa do smażenia, sól(...) w roladki i spinać wykałaczkami. Podawać na grzankach z bułki wrocławskiej, udekorowane pojedynczymi listkami bazylii.

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Wrocław tropem Eberharda Mocka

    Marka Krajewskiego przychodził tu czasem na obiad. Opisywał piekarki sprzedające przy wejściu do piwnicy bułki i kiełbaski, kelnerów roznoszących w pocie czoła tace z talerzami, wazami, szklankami...

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • Bób na trzy sposoby

    Sałatka z bobem i boczkiem Składniki: 300 g bobu, kilka gałązek szczypiorku, 100 g boczku, 6 kromek bułki wrocławskiej, 1 łyżka masła. Sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej l 1 łyżka octu winnego l 1/4 szklanki oleju l do smaku: sól, pieprz Przygotowanie: Bób przebierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po lekkim ostudzeniu obierz. Boczek pokrój w plasterki. Usmaż na suchej patelni. Bułkę pokrój...

  • Mąka to jeden z najczęściej używanych przez nas produktów kuchennych, który wykorzystuje się niemal w każdym regionie świata. Co warto wiedzieć na jej temat? Fot. 123RF/Picsel Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Niestety, wiedza na temat mąki zazwyczaj bywa ograniczona, a wiele kwestii z nią związanych stanowi dla nas nie lada zagadkę. Jak je dzielimy? Co...

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    ..., 2 l bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego, 1-2 łyżki oleju, 4-5 łyżek kwaśnej śmietany do zupy 18 proc., sól, pieprz. Ponadto: 3-4 kromki bułki wrocławskiej, 1-2 łyżki masła. Ziemniaki obierz, pokrój(...), dodaj do niej 3-4 łyżki gorącej zupy, starannie wymieszaj. Przelej do garnka z zupą, podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kromki bułki pokrój w kostkę i usmaż na...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....