• Informacje na temat:

    bulki pszenne

Przepisy na temat: bulki pszenne
  • Zielone knedle z kurkami

    Składniki na 4 porcje: Knedle: 10 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) po 1 łyżce posiekanych ziół: natki selera, pietruszki, koperku, bazylii, szałwii 1 słodka cebula 1 ząbek czosnku 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki pszennej 3 jajka 15 dag żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz  Sos: 25 dag kurek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl...

  • Proste a zarazem wyśmienite pszenne bułeczki wprost z "domowej piekarni"

  • Tyrolki z boczkiem w orzechowym sosie

    Składniki na 4 porcje: Knedle: 50 dag suchej bułki pszennej (może być wrocławska albo bagietka) 40 dag wędzonego boczku 10 dag wędliny 1 cebula 5 jajek 250 ml mleka szczypta soli pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 2-3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka mąki pszennej 1/2 szkl. orzechów włoskich albo laskowych...

  • pyszne bułki idealne na śniadanie

  • Klasyczny nowojorski hot dog

    ...zrobić cebulkę prażoną. Przygotujemy ją z 4 cebuli, 2 szklanek oleju rzepakowego i 2 łyżek mąki ryżowej lub pszennej (bądź mieszanki obu). Sposób przygotowania "Kroimy cebulę w bardzo grubą kostkę...

  • Bułki pszenne nie ma jak to domowe pieczywo na śniadanie!

  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

  • Już dawno chodziły za mna takie bułku. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chhce wyplenić z mojego domu...niestety mój Tomek jakoś ciągle tylko te sklepowe i sklepowe. Te troche do niego przemówiły;)))

  • Składniki na 1 porcję: 50g mąki pszennej, 50g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów, 1 jajko, 1 łyżka rumu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła, szczypta soli ; foremka "Zajączek", tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki; cukiereczki i polewa czekoladowa do dekoracji...

  • Idealne!

Artykuły na temat: bulki pszenne
  • Historia pewnej bułki

    Bagietka kłos (na 3 sztuki ok. 30 cm długości) Czas przygotowania: 1 godzina Poziom trudności: 3 Składniki: 1,5 łyżeczki suchych drożdży, 450 g mąki pszennej chlebowej typu 750, 1 łyżeczka(...): 500 g poszatkowanej białej kapusty, 1 szklanka posiekanej bazylii, 1 twarde jabłko obrane i pokrojone w cienkie paski Na sos: 250 g sosu aioli, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 cebulki szalotki drobno...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Kotlety rybne

    ...3 małe ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj, dopraw do solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki...

  • Z kokosem, kawałkami czekolady, imbirem lub pomarańczą. Na słodko lub wytrawnie z oliwkami i pieprzem. To tylko kilka pomysłów na muffinki, które w ostatnim okresie czasu święcą triumfy! Fot. 123RF/Picsel Powstanie tych słodkich pyszności datuje się na przełom X i Xi wieku w Anglii. Początkowo muffinki przygotowywane były i jedzone przez niższe klasy społeczne (służbę) w Wielkiej Brytanii. Szybko jednak awansowały i zostały uznane przez wyższe klasy, jako znakomity dodatek do popołudniowej...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...pszenne też może być razowe i zdrowe – chodzi o wypieki typu graham: jest wprawdzie przygotowywane z mąki białej, ale dodaje się do niej otręby, czyli zmieloną łuskę zbożową – a to właśnie w niej kryją się różne prozdrowotne substancje. Graham jest lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż pełnoziarniste pieczywo żytnie czy pszenne. Czytajmy etykiety W najzdrowszym chlebie jest mąka, sól...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • Tradycyjnie, a może nowocześnie? W jaki sposób w waszych domach serwuje się śniadanie wielkanocne? Jak się okazuje, oba style gotowania można ze sobą pogodzić, a efekty są niezwykle apetyczne. Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day 1. Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą Biała kiełbaska w zupełnie innym wydaniu. Pieczona z musztardowo-chrzanową chrupiącą kruszonką i młodą kapustą będzie idealna na późne śniadanie, jak i przystawkę. SKŁADNIKI: 5 sztuk białej kiełbasy ¼...

  • Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego samopoczucia

    ...czy bułki pszenne, które zjadamy w pośpiechu. Ten sposób na rozpoczęcie dnia, nie jest jednak zbyt korzystny na dłuższą metę… Dlaczego?

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...