• Informacje na temat:

    bulki pszenne

Przepisy na temat: bulki pszenne
  • Zielone knedle z kurkami

    Składniki na 4 porcje: Knedle: 10 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) po 1 łyżce posiekanych ziół: natki selera, pietruszki, koperku, bazylii, szałwii 1 słodka cebula 1 ząbek czosnku 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki pszennej 3 jajka 15 dag żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz  Sos: 25 dag kurek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl...

  • Proste a zarazem wyśmienite pszenne bułeczki wprost z "domowej piekarni"

  • Tyrolki z boczkiem w orzechowym sosie

    Składniki na 4 porcje: Knedle: 50 dag suchej bułki pszennej (może być wrocławska albo bagietka) 40 dag wędzonego boczku 10 dag wędliny 1 cebula 5 jajek 250 ml mleka szczypta soli pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 2-3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka mąki pszennej 1/2 szkl. orzechów włoskich albo laskowych...

  • pyszne bułki idealne na śniadanie

  • Klasyczny nowojorski hot dog

    ...zrobić cebulkę prażoną. Przygotujemy ją z 4 cebuli, 2 szklanek oleju rzepakowego i 2 łyżek mąki ryżowej lub pszennej (bądź mieszanki obu). Sposób przygotowania "Kroimy cebulę w bardzo grubą kostkę...

  • Bułki pszenne nie ma jak to domowe pieczywo na śniadanie!

  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

  • Już dawno chodziły za mna takie bułku. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chhce wyplenić z mojego domu...niestety mój Tomek jakoś ciągle tylko te sklepowe i sklepowe. Te troche do niego przemówiły;)))

  • Składniki na 1 porcję: 50g mąki pszennej, 50g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów, 1 jajko, 1 łyżka rumu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła, szczypta soli ; foremka "Zajączek", tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki; cukiereczki i polewa czekoladowa do dekoracji...

  • Idealne!

Artykuły na temat: bulki pszenne
  • Historia pewnej bułki

    Bagietka kłos (na 3 sztuki ok. 30 cm długości) Czas przygotowania: 1 godzina Poziom trudności: 3 Składniki: 1,5 łyżeczki suchych drożdży, 450 g mąki pszennej chlebowej typu 750, 1 łyżeczka(...): 500 g poszatkowanej białej kapusty, 1 szklanka posiekanej bazylii, 1 twarde jabłko obrane i pokrojone w cienkie paski Na sos: 250 g sosu aioli, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 cebulki szalotki drobno...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Kotlety rybne

    ...3 małe ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj, dopraw do solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki...

  • Z kokosem, kawałkami czekolady, imbirem lub pomarańczą. Na słodko lub wytrawnie z oliwkami i pieprzem. To tylko kilka pomysłów na muffinki, które w ostatnim okresie czasu święcą triumfy! Fot. 123RF/Picsel Powstanie tych słodkich pyszności datuje się na przełom X i Xi wieku w Anglii. Początkowo muffinki przygotowywane były i jedzone przez niższe klasy społeczne (służbę) w Wielkiej Brytanii. Szybko jednak awansowały i zostały uznane przez wyższe klasy, jako znakomity dodatek do popołudniowej...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...pszenne też może być razowe i zdrowe – chodzi o wypieki typu graham: jest wprawdzie przygotowywane z mąki białej, ale dodaje się do niej otręby, czyli zmieloną łuskę zbożową – a to właśnie w niej kryją się różne prozdrowotne substancje. Graham jest lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż pełnoziarniste pieczywo żytnie czy pszenne. Czytajmy etykiety W najzdrowszym chlebie jest mąka, sól...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • Tradycyjnie, a może nowocześnie? W jaki sposób w waszych domach serwuje się śniadanie wielkanocne? Jak się okazuje, oba style gotowania można ze sobą pogodzić, a efekty są niezwykle apetyczne. Fot. Aleksandra Krasińska/ Meat My Day 1. Biała kiełbasa z musztardową kruszonką i młodą kapustą Biała kiełbaska w zupełnie innym wydaniu. Pieczona z musztardowo-chrzanową chrupiącą kruszonką i młodą kapustą będzie idealna na późne śniadanie, jak i przystawkę. SKŁADNIKI: 5 sztuk białej kiełbasy ¼...

  • Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego samopoczucia

    ...czy bułki pszenne, które zjadamy w pośpiechu. Ten sposób na rozpoczęcie dnia, nie jest jednak zbyt korzystny na dłuższą metę… Dlaczego?

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...