• Informacje na temat:

    bułki pełnoziarniste z drożdży w proszku

Przepisy na temat: bułki pełnoziarniste z drożdży w proszku
  • Pierwszy etap przygotowania super burgerów lunchowych - buła. Piekłam je wieczorem, dzień przed robieniem burgerów. Owinęłam w folię spożywczą i nie zaszkodziło im przeczekanie. Tym bardziej, że przed podaniem burgera były grillowane.

  • Świetny pomysł na szybki i ciekawy posiłek dla rodziny. Najmłodsi ją uwielbiają :)

  • Wypróbowany przepis na "Pełnoziarniste bułki z sadzonymi jajkami"

  • ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

  • Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)

  • Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne.

  • Zawsze pojawiają się u nas na wigilijnym stole. Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Świetnie sprawdzą się również na domowych imprezach. Są fantastyczne, bardzo smaczne i je się jednego za drugim, przez co są nieco zdradliwe… :)

  • Zastanawiałam się co mogę zrobić z pozostałym z poprzedniego dnia sosem i dzięki temu dzisiaj narodziły się u mnie takie oto pampuszki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obiadek prosty w wykonaniu, ale za to niezwykle sycący, zdrowy i smaczny ;)

  • Pyszna, wykfintna pizza, idealna na ciepło lub na zimno, jako przekąska, na kolację, na obiad. Po prostu warto wypróbować przepis ! :)

  • Wypróbowany przepis na "Pełnoziarniste krokiety"

Artykuły na temat: bułki pełnoziarniste z drożdży w proszku
  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    ...i kukurydzianej ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru ● szklanka mleka ● 1/3 szklanki oleju ● szklanka borówek lub jagód Wymieszaj w oddzielnych miskach suche i mokre składniki. Potem(...) cukrem, z posiłków muszą zniknąć słodycze pod każdą postacią, słodzone napoje oraz produkty z białej mąki (biały chleb, ryż i makaron). Dozwolone są produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo na...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...czwartą talerza zarezerwuj dla węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego makaronu, a drugą ćwiartkę dla produktów białkowych. Sprytne sztuczki podczas gotowania Makaron gotuj al dente(...): sałatę, wędlinę, ogórek, cukinię. Przykryj drugą kromką. Dociśnij obie części, zawiń w folię. Racuszki na zimno ● Po 4 łyżki mąki pszennej razowej i orkiszowej ● 1/2 łyżeczki proszku do...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    ...serwatki w proszku i drożdży tak, by powstała pasta. Rozprowadź na ciele tam, gdzie występuje trądzik, np. na dekolcie czy plecach. Poproś o pomoc kogoś z domowników, by naniósł ci maskę na plecy. Po 20(...) możesz wykorzystać ją jedynie do domowych zabiegów kosmetycznych. Jeśli zależy ci na właściwościach leczniczych i regeneracyjnych serwatki, sięgnij po wysokiej jakości preparaty białkowe w proszku, czyli...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Słodkie co nieco

    ...sztuk: 1/2 kg mąki, 5 dag świeżych drożdży lub 2,5 dag suchych, 1-2 łyżki cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, jajko, tłuszcz do smażenia, sól, konfitura, cukier puder, listki świeżej mięty do dekoracji(...) Placuszki z pomarańczą Składniki na 16 sztuk: 17 dag serka wiejskiego, 3 jajka, 6 dag masła, pomarańcza, 6 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 i 1/2 łyżki cukru, sól, szczypta cynamonu, łyżeczka...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Barbara Ritz to pierwsza polska zwyciężczyni programu MasterChef. Ujęła telewidzów swoim sympatycznym uśmiechem i ogromnym talentem kulinarnym. Co myśli o obecnej edycji MasterChefa? fot. Piotr Bolko   Skąd czerpie pani pomysły na przygotowywane potrawy? - Często inspirują mnie zdjęcia, czasami zakupy na targu, a nawet ulotny zapach. Przeważnie pomysł na potrawę kiełkuje w mojej głowie. Czasami trochę dłużej i wtedy nawet nie pozwala mi to zasnąć, a czasami doznaję po prostu olśnienia!...