• Informacje na temat:

    bułki na zakwasie pszenny

Przepisy na temat: bułki na zakwasie pszenny
  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...rezygnować z pieczywa - mogą sięgać po pieczywo nie zawierające pszenicy. Rynek pieczywa jest bardzo bogaty - chleb, bułki, bagietki, pieczywo jasne, ciemne, na zakwasie, drożdżowe - na pewno każdy z nas(...) w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego, którego...

  • Pierwszy raz piekłam pieczywo. Długo się zbierałam, aż w końcu upiekłam. Pyszny chlebek posypany ziarnami sezamu, pulchniutki i pachnący. Polecam!

  • Najlepsze dania z soją

    ...   Talarki sojowe z sałatami i dipem jogurtowym Składniki: 250 g suszonej soi 200 g mieszanki sałat pęczek bazylii po 1 żółtej i czerwonej papryce 1 cytryna sól, pieprz, cukier 12 łyżek oliwy z oliwek 500 g jogurtu naturalnego ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko  4 łyżki mąki 9 łyżek bułki tartej 3 zielone cebulki 6 łyżek sezamu   Przygotowanie: Soję...

  • bardzo łatwy, jesli tylko zakwas jest czynny musi wyjść

  • Pieczenie chleba w domu

    ...typowych chlebów z orzechami. W Polsce lubiane są przede wszystkim bułki pszenne, np. kajzerki, angielki, sznytki itp. Gdyby gdziekolwiek istniało chlebowe eldorado, to byłyby ponad wszelką wątpliwość...

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Idealny dla początkujących piekarzy.Mieszamy,wyrasta,pieczemy.I koniec:-)

  • Przepis wart wypróbowania: "Chleb żytnio-pszenny na zakwasie"

  • Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, z czarnuszką.

  • Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)

Artykuły na temat: bułki na zakwasie pszenny
  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Nasza domowa piekarnia

    Chleb na zakwasie Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki otrąb (pszennych lub owsianych), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 łyżka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 3 szklanki przegotowanej wody. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Zielone pieczywo z witaminami

    Polskie, tradycyjne pieczywo może być urozmaicone tak, by i smak i jego właściwości odżywcze były jeszcze bogatsze. Przykładem mogą być bułki ze szpinakiem, które zawierają aż 20 procent prozdrowotnej zieleniny i łatwo przyrządzić je samemu, w domu.

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Pieczywo dla zdrowia

    ...wzdęcia Zdecyduj się na pieczywo pszenne (na zakwasie), bez soi, pestek dyni i innych ziaren. Białe bułki i chleby są lekkostrawne, można je polecić osobom skłonnym do biegunek, cierpiącym na syndrom(...)Wybieraj chleb na naturalnym zakwasie Upieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału, chleb ten jest bogaty w błonnik, mikroelementy i witaminy. Dzięki zakwasowi działa niemal jak...

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza. Paszteciki drożdżowe   Ciasto: 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant) 1 łyżka cukru 250 ml mleka 350 g mąki pszennej ¾ łyżeczki soli 3 żółtka 100 g masła   Nadzienie: 150 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 150 g bułki tartej 2 białka 100 g masła   Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka   Dip: 3 średniej wielkości buraki ½ łyżeczki czarnuszki ½ łyżeczki...