• Informacje na temat:

    bulki drożdżowe z makiem

Przepisy na temat: bulki drożdżowe z makiem
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    .... Jednak obok nich, na stołach, coraz częściej pojawiają się także dania, które choć wciąż wpisujące się w tradycję naszych świąt i ich niepowtarzalną atmosferę są mniej oczywiste i zaskakują smakiem - np(...) smakuje i inspiruje"  - Taka różnorodność jest dobra dla naszego organizmu. Dlatego planując świąteczne menu warto przygotować potrawy, które oprócz tego, że będą cieszyć smakiem, dostarczą nam też...

  • pyszne ciasto, można a nawet trzeba przygotować dzień wcześniej, rozpływa się w ustach, a robi się szybko

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    ...nasienne. Następnie pokrój owoce w plastry i ułóż na wierzchu ciasta. Można posypać je jeszcze cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto drożdżowe wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut...

  • Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!!

  • Obwarzanek, precel, a może bajgiel?

    Znak unijny, kratka po ruszcie oraz to, że obsypany jest solą, sezamem albo makiem tylko do połowy - oto, po czym poznasz oryginalnego krakowskiego obwarzanka, choć teoretycznie nie trudno pomylić go z preclem albo bajglem...

  • Chętnych na te bułeczki, nigdy nie zabraknie!

  • Babka z porzeczkami

    Pyszna babka drożdżowa.

  • Poniższy przepis jest na słodkie bułeczki z makiem. Bułeczki są polane lukrem.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Potrzebuje czasu, ale warto poczekać. :)

Artykuły na temat: bulki drożdżowe z makiem
  • Baby drożdżowe

    Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Zawijak z makiem

    W przeciwieństwie do zawijaków z makiem przygotowywanych z ciasta drożdżowego, te babcinie o wiele dłużej zachowują świeżość.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto: 2,5 mąki; 8 łyżek cukru; 20 dag margaryny; 5 dag drożdży; 3/4 szklanki mleka; 3 jaja. Bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa); tłuszcz i tarta bułka do formy; polewa czekoladowa.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Tarty, pizze i placuszki

    ..., odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drożdżowego rozczynu dodać pozostałą część mąki, wodę, mleko, sól i oliwę, wyrobić ciasto, odstawić na kwadrans. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na wysmarowanej...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Idealny makowiec

    Mak nie będzie odchodził od ciasta, jeśli już rozwałkowane posmarujesz lekko ubitym białkiem. Zbyt wilgotną masę makową możesz zagęścić kaszą manną lub tartą bułką. Robiąc struclę drożdżową z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...