• Informacje na temat:

    bułki drożdżowe z lodówki

Przepisy na temat: bułki drożdżowe z lodówki
  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Nie wymaga specjalnych przygotowań, poprostu bierzesz co tylko znajdziesz w lodówce :)

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Drożdżowe ślimaki Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki(...) nożem, aby powstaną drobniutkie grudki. Zagnieć je, wyrób ciasto i wyklej nim mocno schłodzone foremki.  2. Ciasto ponakłuwaj widelcem, foremki wstaw do lodówki na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 190 st...

  • Przepis mojej Babci, rolada jest wyborna.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze. Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Wyrabianie ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest...

  • Smakiem i wyglądem zachęcą wszystkich wybrednych i niejadków. Świetnie sprawdzają się jako prezent. Gorąco polecam bułeczki z nadzieniem jabłkowym.

  • Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia

    ...i estragonem. Obłóż plasterkami obranego czosnku i odstaw na kilka godzin do lodówki.  2. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 minut w temp. 220°C oraz 2 godziny w temp. 180°C. 20 minut przed...

  • Tani i łatwy przepis na pączki,ciasto wyrasta w lodówce,same w sobie pączki są smaczne i pulchne.

  • Zdrowa i smaczna surówka do obiadu.

  • Po weekendzie czasem tak bywa, że w lodówce zostają nam pozostałości, z którymi nie bardzo wiemy, co zrobić... Stąd właśnie pomysł na taki omlet ;)

Artykuły na temat: bułki drożdżowe z lodówki
  • Zawijak z makiem

    W przeciwieństwie do zawijaków z makiem przygotowywanych z ciasta drożdżowego, te babcinie o wiele dłużej zachowują świeżość.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Będzie pysznie

    ...- Wielkanoc w naszej rodzinie? Wszyscy spotykamy się w kuchni! Każdy przygotowuje swoją specjalność. Mama piecze ciasta drożdżowe, tata serniki i mięsa, ciocia pasztety, ja mazurki - mówi Anna. Jajka faszerowane (dla 4 osób) 10 jajek, pęczek drobnego szczypiorku, pół szklanki bułki tartej, łyżka majonezu, garść obranych orzechów włoskich, sól, pieprz, klarowane masło do smażenia. Jajka ugotuj...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wiśniowy sad

    ...nagrzanego do 180° C i piecz 50 min lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, oprósz je cukrem pudrem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 300 kilokalorii Drożdżowe(...) pestek, 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, jajko. Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 5 dag mąki i tyle mleka, by rozczyn był gęsty jak śmietana. Wymieszaj...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Tradycja ma się dobrze

    ...z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe(...) grzybów, 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 3 łyżki masła klarowanego, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki tartej bułki Ciasto: 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Święto smaku

    .... Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny, żeby lekko stężał. Porcję musu wkładaj do wydrążonych jajek tuż przed podaniem. Posiekaj drobno koperek, czosnek, dodaj oliwę, wymieszaj. Odrobinę(...) i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy. Prostokątną formę do keksu wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp. Piekarnik rozgrzej do 180

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...