• Informacje na temat:

    bułka jajko szynka

Przepisy na temat: bułka jajko szynka
Artykuły na temat: bułka jajko szynka
  • Tarta z jajkami, cukinią i pomidorami

    ...1. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, posiekać z twardym masłem, dodać jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem dno i boki. Schładzać w lodówce przez 30 min. 2. Pięć jajek ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, poprzekrawać na połówki. Cukinie umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju, doprawić do smaku. Pozostałe 3 jajka rozkłócić z mlekiem...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • 4 pomysły na dania z jajkami

    ...zrobioną z folii spożywczej, zawiązać i gotować. Potem wystarczy przeciąć sznurek i wyjąć jajko z folii. Jajka zapiekane ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 300 g świeżego szpinaku, sól, 6 łyżek octu(...), pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku zagotować około 1 l posolonej wody z octem. Jedno jajko ostrożnie wbić do chochelki, a następnie powoli wlać do gotującej się wody z octem. Jajko gotować...

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Fot. 123RF/Picsel Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu...

  • Szpinakowa szynka wieprzowa

    ..., podsmażone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Za pomocą noża zrobić w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzeć...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • ​Kotlet de volaille

    Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego najbardziej oryginalnej wersji.

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • ​Kotlet de volaille

    Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego najbardziej oryginalnej wersji.

  • W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli...