• Informacje na temat:

    bulka drozdzowa z kakao

Przepisy na temat: bulka drozdzowa z kakao
  • pyszne i latwe

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Proste drożdżowe.

  • jest to wspaniala buleczka pleciona do jedzenia ze slodkimi konfiturami jak i z wedlinkami(ja uwielbiam z szyneczka, :-) )

  • Super smakuje z kakao.

  • Prosta i szybka Babeczka,a jaka smaczna...

  • Zrobilam ja na swieta i wszystkim smakowala.

  • Deser przyrządzony przez męża, smak z jego dzieciństwa. Smakowało mi mniam!

  • Ciasto wilgotne i bardzo dobre w smaku. Można je robić z różnymi owocami.

  • Składniki podane są na 1 keksówkę o wymiarach 30x10. Zamiast kakao można dodać odrobinkę aromatu waniliowego, otrzymamy wtedy naturalną drożdżówkę.

Artykuły na temat: bulka drozdzowa z kakao
  • Baby drożdżowe

    ..., 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g pokruszonej czekolady deserowej. Polewa: 100 g masła, 20 g kakao, 100 g cukru pudru, 100 g migdałów w płatkach. Przygotowanie: Z białek i połowy cukru(...) kakao i cukier, mieszamy na jednolitą masę. Ochłodzoną babkę polewamy polewą i posypujemy obficie płatkami migdałów. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby polewa stężała. Z pomarańczowym lukrem...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    .... kakao ● 100g suszona żurawina ● 10 łyżek otrębów owsianych ● 5 łyżek mąki kukurydzianej ● 100 g ksylitolu (lub innego słodzika w ilości zgodnej z przelicznikiem na opakowaniu)● łyżka cynamonu ● łyżeczka...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...brązowego cukru z melasą, 100 g jasnego brązowego cukru, 125 ml mleka, 1 duże jajko, 700 g mąki, 25 g skrobi kukurydzianej, 10 g kakao (ok. 1 i 1/2 łyżki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...), masło i mleko podgrzej w dużym garnku, aż się rozpuszczą. Nie mogą się zagotować! Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej (inaczej w cieście będą grudki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta na niedzielę

    ...12 porcji: 6 jajek, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, 1 pełna łyżka kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 20 dag masła, 1 szklanka + 10 łyżek mleka, 2-3 banany, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki mąki krupczatki, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru pudru 1. Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Piec 20 minut w 170°C. Ciepłe ciasto...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Tradycyjna Wielkanoc

    ...porcji: Na ciasto: 5 dag drożdży, 4 jajka, 10 dag cukru, szklanka mleka, 50 dag mąki, 10 dag kakao, 15 dag masła, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy. Do dekoracji: 10 dag suszonych moreli(...). Następnie wlej je do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką. Kolejno wbijaj do ciasta po jednym jajku i delikatnie mieszaj. Dodaj kakao, szczyptę soli. Wyrób ciasto, dbając o to, by wszystkie składniki dokładnie...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...